Treću adventsku svijeću radosti treće adventske nedjelje 2022.g., zapalili su u restoranu Zora bila na splitskim Bačvicama novinari tiskanih medija. Gastroadvent u Splitu desetljećima promovira mediteranski način prehranue kojije ugrožen tragovima globalizacije i neodgovornim ponašanjem stanovnika naše jedine planete. Izgubili smo kroz proteklo vrijeme brojne biljne i životinjske vrste lošim gospodarenjem i krivi smo za promjene koje mijenjaju temelje mediteranskog načina prehrane. Evolucija i napredne tehnologije kroz povjest su nosile i zamku opasnosti za okoliš.Prema nekim vrlo ozbiljnim teorijama Rimsko carstvo je na vrhuncu svoje moći propalo zbog varenika. Stari Rimljani su smatrali kako je najbolje varenik kuhati u olovnom posuđu. Plinije Stariji prporučivao je kuhanje varenika u vrijeme mladog mjeseca isključivo u olovnim posudama a ne u keramčičkom ili brončanom posuđu. Nažalost nisu znali da dugim kuhanjem dolazi do oslobađanja oslova pa je korištenje varenika tako kuhanog dovelo do trovanja stanovnika Rima olovom i to sa fatalnim posljedicama. U uglednom New England Jornal of Medicine 1983. godine istraživač i geofizičar Jerome Nriagu znio je svoju hirpotezu o propasti rimskog carstva.
Hoće li zbog mikro i nano plastike nestati mediteranski način prehrane?
Tragovi koji ukazuju na prehranu naših predaka ove godine u centar stavljaju namirnice kao što su leća, proso, ječam, prapšenica. Zahvaljujući mudrosti u britvljenju amfora namirnice su se čuvale od kvarenja a posebno od opasnih plijesni. Napitak od ječma imao je i zdravstvene benefite dok se sladilo i brašno nalazi u brojnim receptima Grčke i Rima.
„Mediteranski način prehrane je jako žilav iako je kroz povjest znatno transformiran. Ako ne sačuvamo okoliš i ne sačuvamo drevne namirnice izgubiti ćemo veliki dio izvornih postavki prehrane koja je po ocjeni stručnjaka najpovoljniji oblik prehrane na našem planetu. Informiranjem o tragovima iz prošlosti ali i osvještavanjem ogromne opasnosti trovanja mikro i nano plastikom ostavljamo svoj trag na modelu prehrane koju i mi ostavljamo budućim generacijama“, kaže nam autorica Gastroadventa u Splitu, Olja Martinić, te dodaje: “Znanstvenici su shvatili da mikro i nano plastika služi između ostalog kao nosioc patogenih mikroba, toksina, alergena i brojnih zagađivača.Istražuje se kako sve ove kombinacije mikro i nano plastike sa drugim navedenim česticama utječu na sposobnost nastanka bolesti. Djeca iz splitskih škola dio su populacije koju obuhvaća program EU Horizon 2020.“
Prema ideji Šime kovačevića a pod vodstvom profesorice Magde Maver, vijenac od borovine s dijelovima pakline izradili su učenici prvog i drugog razreda Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari. Suorganizatori i naš domaćin restoran Zora bila.
PARTNERI:
Splitsko-dalmatinska županija, kao i Turistička zajednica SDŽ, podržavaju Gastroadvent u Splitu promovirajući mediteransku prehranu i domaće proizvođače, poduzetnike i turističke djelatnike. Ovogodišnji poseban partner je Javna ustanova More i Krš za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području Splitsko-dalmatinske županije, osnovana još 1996. Godine. Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija je dio EU projekta pod nazivom Skriveni Habitati čiji je nostitelj Splitsko-dalmatinska županija uz 7 partnera od kojih je J.U. More i krš preuzela upravljanje. Središnje mjesto Centra je multimedijalni interpretacijski postav koji na moderan i inovativan način prezentira prirodne baštinu. Objedinjuje nešto ,,novo“; - posjetitelju zanimljivo i inovativno s nečim što je ,,staro“; – u prirodi netaknuto i samo po sebi vrijedno. Namjenjen je domaćim i stranim posjetiteljima, svih dobnih skupina i prilagođen osobama sa invaliditetom. Općina Dugopolje radi u neposrednoj blizini zelenu tržnicu što je sjajna nadopuna cijelom
konceptu Centra. Centar potiče razvoj gospodarstva u nultoj zoni, što znači umrežavati i poticati lokalne OPG-ove i uvrstiti njihove proizvode u ugostiteljski asortiman. Osim togaplanirano je održavati radionice, edukacije i kušaonice u ugostiteljskome objektu s proizvodima s OPG-va i promicati mediteranski način prehrane. Centar promiče razvoj održivog turizma i naslanja se na Strategija razvoja održivog turizma do 2030. godine a ovim projektom Dugopolje postaju svojevrsna „Vrata Dalmatinske zagore“ te u edukacijskom i turističkim smislu dodatno će doprinijeti valorizaciji prirodne baštine Splitsko-dalmatinska županije. Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija - Facebook:
https://www.facebook.com/profile.php?id=100083778175497
Grad Split, zajedno s Turističkom zajednicom Grada Splita, ulaže velike napore u pozicioniranje destinacije koja je prirodni spoj povijesti, gastronomije i moderne ponude, a sve u cilju zaštite svih komponenti mediteranske prehrane.
Marko Antonije Bitanga voditelj Centar za posjetitelje Skrivena Dalmacija
Alijana Vukšić direktorica TZ Split
Vladimir Dević iz solinske tvrtke Mold o projektu kockica od starih stolica s hajdukovog stadiona
Učenica Graditeljsko geodetske tehničke škole iz Splita, smjer arhitektonski tehničari o ovogodišnjem gastroadventskom vijencu
Župan Blaženko Boban otvara manifestaciju.
O pripremljenim jelima domaćina restorana Zora bila govorili su chef Dane Tahirović
i posebno chefica Sandra Tahirović
Gastroadventski stol restorana Zora bila
Kao i uvijek chefovi Sandra i Dane Tahirović, uz podršku svog kulinarskog tima restorana Zora Bila, na temu ovogodišnjeg gastroadventa - mahunarke i žitarice pripremili su niz delicija u svom stilu: