Međunarodnom festivalu gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show koji se po četvrti put održava u Splitu. Osim izlagačkod dijela, kao i uvjek na Adriatic gastro Show, bogat je i popratni program. U četvrtak 8.02.2018. uz Beef Shop nastupili su vrhunski chefovi udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Program je bio bogat i zanimljiv:
Četvrtak 8.02.
11:00 MASTER CLASS ZA CHEFOVE I F&B MANAGERE:
Zero waste – food management (Kako optimizirati poslovanje), Peride Giovelli
Mogućnosti i prednosti korištenja MULTI SLIM konvekcijske pećnice, Željko Neven Bremec
13:00 BEEF SHOP – Prezentacija odležanih steakova
14:00 - 17:00 MASTER CLASS ZA CHEFOVE I F&B MANAGERE: Vrhunski okusi začina, Reprezentacija chefova udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija
a kako je bilo na prezentacijama najbolje ilustriraju slike i kratke video sekvence u nastavku:
Beef Shop i prezentacija steakova ...
koji su odležali i posebnim marinadama.
Nije se radilo o bifteku, već odresku iz buta goveda i posebne pasmine isrskih goveda. Uz dobro pripremljenu marinadu i ...
vrhunsku pripremu bili su bolji od bifteka.
Slavna Mare iz ŠKMER-au pripremi svježih njoka Nichi ...
a onda je nastupio Toni Boban, pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja kuhara u Makarskoj IKKER 2017, koje se i naravno ove godine događa >>> vidi konferenciju za tisak). Odlučio se za rižoto s kozjim mlijekom koji je naučio za vrijeme stručne prakse u Italiji.
Zadnji dodir majonezom od vlasca ...
i evo Tonijevog tanjura - kremasta riža kuhana u kozjem mlijeku sa ciklom, čipsem od cikle, korabom, mljevenim pistaciom i majonezom od vlasca.
Uz pomoć mladih ŠKMER-ovaca bilo je dovoljno tanjura i za sve ono koji su htjeli probati Tonijevo jelo.
Da se radi o kuharu kojem je kuhanje u krvi govore i Tonijeve tetovaže ...
Željko Neven Bremec se posvetio kuhanju sa začinima Kotanyi-a ...
Željko Neven Bremec kuha s Kotanyi začinima:
Njegov je odabir bilo razno povrće ---
uz goveđe obrazine kuhane 2 x po 8 sati Sous Vide na niskoj temperaturi ...
a kao prilog su išle rimske njoke, te dva demi-glas umaka. jedan s prošekom, zvjezdastim anisom i cimetom, a drugi sa crnim vinom i zelenim paprom. Na tanjuru je bila i sotirana čili papričica, te malo tikve i cikle.
Nekoliko riječi o jelu:
Bremec je baš taj dan imao i rođendan pa je dobio ...
i prigodnu tortu.
Treći junak je bila Anđela Livančić, pobjednica kuharskog natjecanja Dioklecijanova amfore. Kuhala je nagrađeno jelo s natjecanja:
Sotiranje špageta od tikvica:
Spremala je špagete od tikvica...
uz lignje kuhane u aromatiziranoj vodi s ružmarinom, sotiranim crvenim lukom i kozicama.
U prezentaciji je Anđeli pomogao i Bremec.
Anđelin tanjur.
Prezentacija jela:
I an kraju chef Damir Tomaš iz restorana hotela Meteor u Makarskoj.
Pripremio je neobično jelo: Tuna Wellington - Tuna premazana umakom od gljiva, maslina, kapara i slanih inčuna u mrežici od tikvice i mrkve ...
uz zapečenu palentu ...
i juice od kozica. Kako kaže Damir juice se radi na način da sena maslinovom ulju karameliziraju kapula i mrkva uz glave od škapa i kozice doljevajući konjak i bijelo vino.
Još malo i tanjuri za publiku su gotovi ...
na veliko zadovoljstvo Romane iz Nirsa, te Pave i Tonija iz konobe Toni, Dol Brač. Pavo i Toni koji su donjeli i izvrsno bračko vino koje se savršeno sljubilo s tunom Wellington.