gastroadvent 2019 3 0

Danas je četvrta nedjelja adventa, a na 10. jubilarnoj manifestaciji Gastroadvent u Splitu u restoanu "Tusculum" prestižnog novog Hotel Salona Palace u Solinu, svijeću četvrte adventske nedjelje zapalili su novinari tiskanih medija, uz predstavnike turističkih zajednica i Splitsko-dalmatinske županije. Tema ovogodišnjeg jubilarnog 10. Gastroadventa u Splitu je Mediteranska prehrana-naši tragovi, i to posebno biljka ružmarin.

 Gastroadvent u Splitu je jedinstvena manifestacija koja je svojevrsna fuzija nutricionizma, gastronomije i turizma. Punih deset godina promiće mediteransku prehranu i ostavlja svoj trag kroz rad i poruke o mediteranskim namirnicama. Najveći trag uz vrijedne domaćine i pokrovitelje kroz prethodnih deset godina ostavili su novinari koji svake adventske nedjelje donose svjetlo u grad podno Marjana. Nikakve nedaće i neprilike nisu zasmetale a jednako tako izdržljiv i snažan je ružmarin, centralna namirnica ovogodišnjeg Gastroadventa.

Ružmarin (lat. Rosmarinus officinalis L.) je sastavni dio mediteranske prehrane. Potpomaže kognitivna svojstva i najsnažniji je antioksidans među mirišljavim biljkama. Sinergizam antioksidativnih i različitih fenolnih spojeva. Raste na kamenu i tlu prepunom kalcijev karbonata (CaCO3). Kamen i sunce su prirodno staniašte ružmarina. Isti onaj kamen od kojeg je napravljena Dioklecijanova palača, a koja je točno prije 40 godina zaštićene poveljom UNESCO-a. Ovogodišnji gastroadventski vijenac zbog toga je također  kamena, a izradili su ga polaznici Klesarske škole iz Pučišća na Braču koja obilježava 110 godina postojanja. Za izradu kamenog vijenca korišten je kamen Maslinica iz Pučišća kojeg je darovala firma - OK Stipe Pučišća.

 

gastroadvent 2019 4
Domaćin četvrte nedjelje Gastroadventa u Splitu bio je hotel Salona Palace, jedinstveni luxury resort koji odiše antičkim duhom stare Salone na čijem se samom ulazu i nalazi. Upravo je lokacija odredila šarm njegovog sadržaja koji je spoj antičke otmjenosti i modernog komfora, a sve skupa zaokruženo je kvalitetnom i personaliziranom uslugom. Hotel raspolaže sa 47 soba, unutarnjim i vanjskim bazenom, SPA&Wellness centrom, fitness sobom, konferencijskim dvoranama, banket i ''a la carte'' restoranom te parkingom, a zelene površine koje ga okruženju pretvaraju ga u mirnu oazu idealnu za odmor od svakodnevnog stresa. Ono što ga izdvaja od svih ostalih jest kulturno – povijesna baština koja ga okružuje i koja je utkana kroz vizualne poruke diljem hotela.

gastroadvent 2019 4
Hotel ima poseban položaj, neposredno uz staru Salonu s pogledom na Split ...

gastroadvent 2019 4
a tako je bilo i u 1. stoljeću, samo što nije bilo Splita, a sve to je dočarano u arkadama na pristupu hotelu.

gastroadvent 2019 4
U arkadama možete vidjeti i druge prizore iz antičke Salone ...

gastroadvent 2019 4
...


gastroadvent 2019 4
...

gastroadvent 2019 4
...

gastroadvent 2019 4
Salona je u vrijeme bila najveća luka na istočnoj obali Jadrana.

gastroadvent 2019 4
Restoran domaćin četvrtog ovogodišnjeg Gastroadventa bio je restoran "Tusculum", koji svim gostima nudi posebnu gastronomsku priču inspiriranu mediteranskom i dalmatinskom kuhinjom. Novouređeni prostor, nalik na rimsku konobu, bio je idealna kulisa za završetak desetog Gastroadventa u Splitu. 

gastroadvent 2019 4
Tjekom godine u ovom reswtoranu gostima se nudi jelovnik baziran isključivo na lokalnim i domaćim namirnicama te stavlja naglasak na kvalitetu i autohtone hrvatske proizvode te eco-uzgoj. 

gastroadvent 2019 4
Nutricionistica Olja Martinić autorica Gastroadventa u Splitu daje izjavu za TV medije.

Alijana Vukšić TZ Split:
 

Antoni Čavka meneđer hotela Salona
 

Ivan Čike šef kuhinje restorana Tusculum
 

Nikša Jukić Vivat vina:
 

Neven Vuina o Crljenku Štafileo:
 

Nutricionistica Olja Martinić o Gastroadventu i ružmarinu:
 

Igor Stanišić - grad Split:
 

Župan Blaženko Boban:
 

Svijeću ljubavi pale predstavnici tiskanih medija:
 

gastroadvent 2019 4
Ove su nedjelje četvrtu adventsku svijeću LJUBAVI upalili predstavnici tiskanih medija uz podršku predstavnika Splitsko - dalmatinske županije i grada Splita.

U raskošnom restoranu vrhunskog hotelu je i raskošna trpeza ambicioznog cheffa koji svoju inspiraciju nalazi u istraživanju jela rimske kuhinje. A baš recepti iz tih vremena otkrivaju upotrebu kozjeg sira i ružmarina. 
 

gastroadvent 2019 4

Pečeni krumpir punjen kozjim sirom i ružmarinom.

gastroadvent 2019 4

Gratinirano povrće s kozjim sirom.


gastroadvent 2019 4

Punjene paprike s kozjim sirom.

gastroadvent 2019 4

File lubina s pancetom i kozjim sirom.


gastroadvent 2019 4

Bakalar na dalmatinski.

gastroadvent 2019 4

Pečena teletina u vinu i ružmarinu.


gastroadvent 2019 4

Pileći file s bijelim vinom i ružmarinom.

gastroadvent 2019 4

Dalmatinska pašticada s domaćim njokima i ružmarinom.


gastroadvent 2019 4
Mediteranska pogaća.

gastroadvent 2019 4

Pita od svježeg i kozjeg sira.


gastroadvent 2019 4

 Kolač šefa kuhinje od ružmarina


gastroadvent 2019 4
i sve to uz vina Plenković sa Hvara i kaštelanski Crljenak Vuina ...

i muziku Mirka Bure:
 

gastroadvent 2019 4
Gastroadventski stol je ozbiljno čuvao i rimski legionar, ali ga nije uspio i sačuvati.

gastroadvent 2019 4
Brojni gosti četvrte nedjelje Gastroadventa u Splitu, na kraju su se i fotografirali u društvu Olje Martinić, autorice događanja ...

gastroadvent 2019 4
koja se posebno želila fotografirati i s predstavnicima Slobodne Dalmacije ...

gastroadvent 2019 4
a i drugim gostima Gastroadventa.