supetar 2019 2 1

 

Biser mora je najveće kulinarsko natjecanje u Hrvatskoj koje na početku turističke sezone, obično koncem ožujka, u Supetar na otoko Braču dovede nekoliko stotina profesionalnih kuhara, od najmlađih koji se prvi put natječu na međunarodnim natjecanjima, do iskusnih seniora. Kao i svake godine Biser mora  2019. je bio zanimljiva što ćemo i pokazati kroz nekoliko foto reportaža. Juniori i seniori se natječu u nekoliko kategorija: Riba, Janjetina, Piletina, Jaja i Rižoto. i Rižoto. Osim natjecanja važan dio Bisera mora su redionice i prezentacije. Pogledajmo najprije radionice, ali prije toga i kratki osvrt na natjecanje u pripremi pizza.

U srijedu 10.4.2019. održano je i prvo natjecanje pizzaiola Bisera mora. Natjecatelji su se okušali pred stručnim žirijem u kojem su bili Ratko Tomić Raja (pizzeria Bokamorra, Split), Ivan Vanjak (pizzeria O’Hara, Zagreb), Saverio Ciampi (svjetski prvak u izradi pizze) te Andrea Basilico, talijanski chef. Pobijedio je Talijan Berardino Aversa, a drugo je mjesto osvojio Siniša Malešić iz BiH. Treće mjesto pripalo je Mirku Vujević, pizzaiolu iz Hrvatske, a zatim je Saverio Campi izveo akrobatske bravure s tijestom koje su ga odvele na svjetski vrh.

supetar 2019
Natjecatelji su se okušali pred stručnim žirijem u kojem su bili Ratko Tomić Raja (pizzeria Bokamorra, Split), Ivan Vanjak (pizzeria O’Hara, Zagreb), Saverio Ciampi (svjetski prvak u izradi pizze) te Andrea Basilico, talijanski chef.

supetar 2019
Jedan od natjecatelja.

supetar 2019
Pobjednik Berardino Aversa i ...

supetar 2019
njegova rogata pizza.

Pečenje pobjedničke rogate pizze:


supetar 2019
Saverio Campi izvodi akrobatske bravure s tijestom koje su ga odvele na svjetski vrh.

Akrobacije s pizza tjestom:


supetar 2019
Proglašenje pobjednika - Pobijedio je Talijan Berardino Aversa, a drugo je mjesto osvojio Siniša Malešić iz BiH. Treće mjesto pripalo je Mirku Vujević, pizzaiolu iz Hrvatske.

supetar 2019
Osim pehara, natjecatelji su dobili i prigodne poklone, pa je i Karlo Fantini je dobio vreću brašna. 

supetar 2019
Stevo Karapandža, jedan od najboljih šefova Hrvatske prezentira 'Jelo s potpisom' - Jakobove kapice s cikorijom i u umaku od prošeka uz basmati rižu.


“To je jelo koje smo služili u našem restoranu Sonne u Švicarskoj. Bilo je omiljeno, posebice ljubiteljima školjki, a sto puta sam ga htio izbaciti s jelovnika jer je vrlo zahtjevno kod pripreme. Naime, iako ne traži puno vremena traži preciznosti i vi ne može istovremeno spremati pet ili više jela uz njih što je stalna praksa u kuhinjama restorana. Radi se o receptu koji je osmislio moj stari prijatelj Lucio Biave iz talijanskog mjesta Soave” – ispričao je Karapandža i prenio portal ŠKMER-a (https://www.skmer.hr/biser-mora-2019-ajmo-malo-vidit-kako-je-bilo/).


Stevo Karapandža:


supetar 2019
Tostiranje kultivirane cikorije ...

Stevo Karapandža priprema jela:


supetar 2019
kratko prženje jakobskih kapica na maslacu i ...

supetar 2019
jelo s potpisom je tu.

supetar 2019
Josip Eterović - Niđo iz Taverne Riva iz Bola i njegov ...

supetar 2019
slavni 'Janjeći rižoto s bračkim sirom'.

supetar 2019

Sokol Prenga, ŠKMER-ov ambasador za Albaniju te jedan od vodećih chefova svoje zemlji, promotor tamošnje nacionalne gastronomije i poznato televizijsko lice, održao master class Mediterranean trilogy. Prenga je od 1991. godine kuhao u nizu lokala u Tirani, između ostalih u restoranima Piazza, Tiepolo, Sky Club i kuhinji Mondial Hotela. Zatim je usavršio grčku kuhinju u atenskim restoranima El Sabor i Oinoapagoreusi, pa se otisnuo u Visaandeschelde riblji restoran u Amsterdamu, a kasnije i u čokolateriju Unlimited Delicious u istom gradu. U Albaniji 2007. godine je pokrenuo svoj posao s cateringom, slastičarnicom i restoranom, te za prigode sprema delicije za strane ambasade u Tirani.  Za ŠKMER-ov portal (https://www.skmer.hr/biser-mora-2019-ajmo-malo-vidit-kako-je-bilo/ ) je kazao:

“Moja se kulinarska filozofija neprestano mijenjala s vremenom. Radio sam klasičnu, mediteransku, suvremenu kuhinju, a i uvijek u nastojanju da bude jednostavnija priprema hrane koja poštuje namirnicu i čuva njezinu esenciju. U posljednje vrijeme putujem sjeverom i jugom Albanije, proučavam autentična jela i namirnice koje su mnogima nepoznate. Također, promoviram našu nacionalnu kuhinju po Europi.” – objasnio je Prenga i prenjeo.


supetar 2019
Složio je riblju želatinu s ikrom ribe lastavice te je poslužio uz sushi od tune i lososa. 

supetar 2019
...

supetar 2019
Drugo Prengino jelo bili su oradini fileti ...

supetar 2019
ispečeni na grančicama ružmarina u pećnici. Poslužio ih je uz rižu s komadićima vlasca te žličnjacima poriluka. Za desert bio je čokoladni kolač s borovnicama, malinama, limunovom kremom, te medom i maslinovim uljem. 

supetar 2019
Bez šefa Hrvoja Zirojevića nema Bisera mora. 

supetar 2019
Ovaj je put pod pokroviteljstvom Centaurusa prezentirao ...

supetar 2019
neka od svojih slavnih jela pod nazivom 'More Dalmacije'.

supetar 2019
Hrvojeve srdele na prahu od maslina i nekoliko vrsta umaka. 

supetar 2019
Gušćje jetra omotana jadrankom tunom.

supetar 2019
Kockice tune sa sirovim povrćem i kavijarom od aceta balsamica.

Hrvoje Zirojević o tuni:


supetar 2019
Carpacio od škampa s agrumima i nekoliko vrsta kavijara u goveđoj kosti.

Hrvoje Zirojević o kosti:


supetar 2019
Tartar od tune s prženim kostima trlje.

supetar 2019
Baguette od liganja, s tim da je baguerre u ovom slučaju mljeveno meso lignje, a sadržaj carpacio 

supetar 2019
Pri na kraju Zirojevićev slavni dimljeni rižoto od priljepaka sa sladoledom od kore paškog sira koji mu je na jelovniku restorana Laganini na Palmižani,

supetar 2019
te tjestenina s morskim plodovima i ...

supetar 2019
tanko narezanom svježom kamenicom.

supetar 2019
Posebnu je pažnju privukla Zirojevićeva prezentacija korištenja ...

supetar 2019
kože od murine. 

“Htio sam pokazati kako koža od murine se može iskoristiti na zanimljiv i nesvakidašnji način. Treba ribi oguliti kožu, suvišnu masnoću s nje sastrugati nožem, a potom kožu preko noći 10-12 sati staviti u pećnicu na 50 stupnjeva kako bi dehidrirala. To možete napraviti i kući. Zatim kožu isiječete na komade te je ispržite u običnom vrućem ulju. Dobit ćete “hrskavce” koji sjajno idu uz vino ili pivo kao grickalica” – istaknuo je Zirojević za ŠKMER-ov portal (https://www.skmer.hr/biser-mora-2019-ajmo-malo-vidit-kako-je-bilo/ )

Hrvoje Zirojević o koži od murine:


Hrvoje Zirojević priprema kože od murine:


supetar 2019
koja nakon friganja u dubokom ulju daje ...

supetar 2019
izvrstan morski čips - čips od kože murine – “morski čvarci”.
supetar 2019
Centaurus je imao i prezentaciju noviteta za ovu turističku sezonu. U ponudi imaju nekoliko vrsta morskih algi ...

supetar 2019
morske šparoge, 

supetar 2019
dimljenu palamidu,

supetar 2019
marinirane srdele (izvrsne),

supetar 2019
pa čak i ikru morskog ježincašto je potpuna novost na tržištu.

supetar 2019
Naravno uz to je i velika ponuda smrznute ribe od kojih je neka već i polupripremljena, na primjer sipa narezana na kockice spremna za rižota.

supetar 2019
Nekoliko radionica je održao i poznati malteški šef Guido Debono. Debono je bio je šef kuhinja prestižnih hotelskih kuća (Ramla Bay Hotel, Verdala Hotel, Seabank Hotel) na Malti, a sredinom 70-ih godina prošlog stoljeća zadužen i za okuse Round Hill Hotela na Jamajci.

supetar 2019
koji je predstavio nekoliko malteških jela,

supetar 2019
Predstavio je specijalitet svoje zemlje bragoli, zanimljivu kombinaciju govedine, maslina, pancete i kuhanih jaja nalik “španjolskim ticama”

supetar 2019
do jela od divljači.

supetar 2019
koja su bila posebno ukusna.

supetar 2019
Marijo Čepek uz sponzorstvo Lareto Food-a napravio je pravi kuharski šou.  

supetar 2019
Mario Čepek je krenuo sa svojim rižotima, 

supetar 2019
a nakon njega master class o tjesteninama iz Gragnana Gregorio Mannucci, talijanski chef sa zagrebačkom adresom i veliki majstor toskanske kuhinje.Predstavio je brojne toskanske specijalitete, a među njima prvoklasni talijanski špek zvan 'lardo'.

supetar 2019
Francuski šef Rene van Sevenant je održao radionicu pripreme slavnog jela juga Francuske 'Bouillabaisse'.

supetar 2019
'Bouillabaisse' je gusta riblja juha, u stvari vrsta gregade  ...

supetar 2019
koja se kuha od nekoliko vrsta ribe i raznog povrća,

supetar 2019
a poslužuje se uz preprženi kruh namazan majonezom od šafrana.

supetar 2019
Rene je kao i uvijek briljirao.

supetar 2019
Slovenci su napravili prezentaciju na temu 'Slovenska Prata i Uskrs'. Iskusni slovenski chef Dušan Veršec spremio je na Biseru mora obilan uskršnji doručak po tradicionalnim recepturama njegove zemlje. 

supetar 2019

Glavno jelo bila je Gorenjska prata, specijalitet od kockica starog kruha, sušenog mesa, jaja i začina, a zapečen u goveđoj maramici. 

supetar 2019
Bilo je tu i šunke u crnom kruhu, te domaćih kranjskih kobasica.,

 

supetar 2019
a kranjske kobasice su i posebno pozlužene i na kraju

supetar 2019

kolač od sira.


supetar 2019
Kao i svake godine održano je i natjecanje u izradi cvijeća od šećera.

supetar 2019
Jestivi buket Hanne Varitskaye je bio savršen.

supetar 2019
Demostrirala se i vještina carvinga - izrada ukrasa od tikve, 

supetar 2019
a prezentirali su se i Đakovački kuleni ...

supetar 2019
...

supetar 2019
kao i slavonski chili nazvan 'Zlo' i 

supetar 2019
vrsni domaći sirevi. 


supetar 2019
a sve je to budno pratila elita splitske fotografije.