ljubavna 1

Restoran Zrno soli, Podravka, SoriaNatural i nutricionistica Olja Martinić osmislili su Ljubavnu večeru koja održala u Splitu 12.veljače 2018.godine. Kako je došla na ideju ljubavne večere Olja kaže:

"Kao dijetetičar kreiram jelovnike za osobe sukladno njihovom zdravstvenom stanju. Podrazumjeva se tako važnost jelovnika za zdravlje bubrega,kardiovaskularnog sustava ili probavnog sustava. Jednak pristup mi je i u kraeiranju jelovnika za seksualno zdravlje jer sve navedeno i predloženo treba imati potvrdu u znanosti i stvarnom životu.

Predloženi modeli prehrane uvjek su podrška na kompleksnom putu.

U ljubavnoj večeri osim namirnica bogatim spojevima koji čuvaju zdravlje, pa tako i seksualno,  kao što je na primjer veličanstveni likopen koji nalazimo u rajčicama a možemo ga imati u jelovniku tjekom cijele godine. Likopen je čuvar muškog zdravlja apojačanu podršku zdravlju muškaraca postižemo i prisustvom određenih začina ( ružmarin, bosiljak, peršin), važnu su ulogu imale i biljke čije koncentrate  tvrtka SoeiaNaturail nudi svima:  

damiana

DAMIANA (Turnera Diffusa Willd)
Poznata još od vremena Maya koji su je koristili kao afrodizijak. Kliničke studije su potvrdile širenje krvnih žila, te sposobnost ejakulacije pri ponovljenom odnosu te odgoda ejakulacije. Spojevi Damiane vežu se na receptore progesterona te oponašajući taj hormon koristi se kao pmoć kod žena smanjenog libida.

ginseng

SIBIRSKI GINSENG
(Eleuteroccoccus Senticosus)
Moćan adaptogen koji se redovito daje sportašima za dužu i jaču izdržljivost. Istraživanja su pokazala povećanje PU stanica te imfocita. Preporuke kod osoba sa sindromom kroničnog stresa te kronične iscrpljenosti. Obavezno korištenje 30 dana.>

zob

ZOB (Avena Sativa)
Ekstrakt sadrži alkaloid Gramin - inhibitor preuzimanja norepinefrina (koji deluje kao inhibitor preuzimanja neurotransmitera norepinefrina (noradrenalina) i epinefrina (adrenalina) putem blokiranja djelovanja norepinefrinskog transportera (NET). Preporuke kod simptoma mentalnog umora, napetosti, razdražljivosti ili letargije kao stimulatori.

kresa

KREŠA (Lepidium latifolium L)
Ekstrakt listova biljke Kreša sadrži spojeve flavonoida koji blagotvorno djeluju kod simptoma hipertrofije prostate, adenoma prostate te upala vezane za prostatu te svojim djelovanjem pridonosi njenom pravilnom radu.

Likopen je vrijedni antioksidans koji se nalazi u rajčici.Poznat je po svojoj moćnoj ulozi u zdravlju prostate. Važno je da je najmoćniji iz rajčica koje su posebno uzgojene na plantažama izloženim suncu.Upravo stoga smo koristili istarsku rajčicu koju prerađuje kompanija Podravka jer provjereno imamo visoke vrijednosti likopena koji postaje u ljudskom organizmu iskoristljiv kada je rajčica kuhana sa dodatkom ulja. Začini kao što su bosiljak , peršin i ružmarin svojim antioksidativnim učinkom prava su podrška zdravlju prostate a za ružmarin se kaže da i mrtve podiže.

 

Nama je važna i ljuta paprika čija je uloga u vazodilataciji dok heljdu ističemo kao izvor triptofana bez kojeg nema serotonina točnije zadovoljstva.

Birali smo samo izvrsne i kontrolirane namirnice pa je Podravkino srce normalan dio naše priče.

Na projektiću ljubavne večere uz moju malenkost radio je cjeli tim ljudi: Katarina Pentek, Val Gocin, Darko Stipaničev, a bez maestralnih ruku naših chefova kuhinje i prestižnog restorana zrno Soli u Splitu svi bi naši trudi bili uzaludni."
Ivo Vrdoljak, vlasnik restorana Zrno soli o Ljubavnoj večeri.


Podravka je bila prisutna na Ljubavnoj večeri, a njenoj ponudi govorio je Mišel Tokić

Jelovnik ljubavne večere uz dodatke kapi damiane, sibirskog ginsenga, zobi i kreše je bio poseban, a uz svako jelo ide i priča autora ovog teksta:

Sva jela ljubavne večere inspirarana su ljubavlju i nose imena stvarnih i nestvarnih osoba kojima je ljubav bila vrlo bitna u životu. Ljubavi ima puno tipova, a nas uz ljubavnu večeru posebno zanima ljubav koja se po klasičnoj podjeli zove 'eros' – ljubav usmjerena prema osjetilnom svijetu (vidu, dodiru, okusu, mirisu ...) , ljubav koju obilježava čežnja za onim ili onom koji se ljubi. Tako su izabrani i nazivi jela koja imena nose po ljudima kojima eros nije bio stran. jedan par, tri žene i dva muškarca, a svatko od njih ima svoju priču, ima svoju strast.

Koktel dobrodošlice
ROMEO & JULIJA

ROMEO & JULIJA - Priču o njima svi zanju. Romeo i Julija su postali simbol strastne ljubavi, iako u svakoj sredini postoje lokalni Romeo i Julija. S današnje točke gledanja možda su bili malo previše mladi, Julija je imala samo 13 godina, ali u to vrijeme (16 stoljeće) je to tako i bilo. Romeo i Julija su bili u prvoj fazi ljubavi, požudi, a takav je i koktel kojim ljubavna večera počinje. Koktel dobrodošlice je kao prvi poljubac, a prvi poljubac muškarca i žene na pozornici je upravo bio u prvoj izvedbi Šekspirove drame Romeo i Julija.

ljubavna 2Nutricionistica Olja Martinić dodaje kapi Damiane u ženski koktel 'da se pobudi želja', a kapi Sibirskog ginsenga u muški koktel 'da traje'

Hladno predjelo
TEUTA & MATA HARI

ljubavna 3

Domaći kajmak na crnom kruhu od sipe i bamija, crvena pašteta od tune s dodatkom cikle i chipsom od parmezana, bruschetta Zrno Soli aromatizirana MACHA prahom, carpaccio od hobotnice s pulpom od naranče i slatko ljutom redukcijom od senfa

 

TEUTA & MATA HARI - Sada već ulazimo dublje. Za Romea i Juliju se ne može sa sigurnošću kazati da su bili stvarni, ali za Teutu i Matu Hari se sa sigurnošću može kazati da su bile stvarne ličnostiu. Ove dvije junakinje se na neki način nadopunjuju, Mata Hari je na kraju umrla zbog erosa, a Ilirska kraljica Teuta je zbog erosa druge lišavala života. Pa krenimo s Teutom. Živjela je u 3. stoljeću prije Krista. Svi je svojataju, pa tako na svakom našem dalmatinskom otoku postoje prema legendi Teutini dvori, ali je najzanimljivije što se dešavalo u tim dvorima. Legenda kaže da je Teuta imala ogroman seksualni apetit, pa je stalno imala svoj priručni harem, uglavnom ispunjen zarobljenim mladićima i gusarskim kapetanima. Problem je bio u tome što se držala poslovice 'Svakog gosta dva dana dosta.' pa bi ljubavnike, nakon što bi joj dojadili, a to bi bilo obično nakon dva dana, bacala s visokih litica. Mata Hari ili punim imenom Margueretha Gertruda Zelle žena je 20.stoljeća. Proslavila se kao lascivna plesačica i kurtizana, legenda kaže, jedna od rijetkih kurtizana koja je u svom poslu zaista i uživala. Problem je nastao kada su je optužili da je svoje je čari koristila za špijuniranje protiv Francuske, za izvlačenje informacija iz muškaraca kad im 'donja udari u gornju'. Iako joj nikada to nije i eksplicitno dokazano, glavu je ipak izgubila pred francuskim streljačkim vodom 15. listopada 1917.g., a imala je samo 41 godinu. 

 

Toplo predjelo
DON JUAN

ljubavna 4

juha od izvornih istarskih rajčica s knedlama od heljde

 

Glavno jelo
CASANOVA

ljubavna 5

file orade punjen pestom od koprive i pinjola uz pire od celera aromatiziran bosiljkom i julienne povrćem s dodatkom ružmarina, pikantni dip od crvene paprike

 

DON JUAN & CASANOVA - Sada dolazimo do dva muškarca opčinjena seksom i ženama. Don Juan je izmišljina ličnost, literaturni lik iz 17.stoljeću izmišljen od španjolskog dramskog pisca koji je pisao pod pseudonimom 'tirso de molina', a Casanova stvarna, talijanski avanturista koji je živio u 18. stoljeću i iza sebe ostavio opus od 12 tomova povijesnih memoara. I jedan i drugi su bili ljubavnici koji su za svog života snubili brojne žene, ali je razlika između njih ogromna. Don Juanu je pri snubljenju žena bio bitan samo broj, bio je više zainteresiran za osvajanje nego za samu ženu koju je osvajao. Casanova je s druge strane žene obožavao, divio se njihovom šarmu i jednstavno ih se nije mogao nasititi. Nije nakon snubljenja svoju ljubavnicu odmah ostavljao kao Don Juan da bi isti tren prešao na drugu, već je volio ostati u vezi i duže vrijeme, samo što je tih veza bilo puno i paralelno su se odvijale. Osvojenih žena i nije bilo baš toliko puno. U memoarima je spomenuo oko 120 žena, iako suvremenici kažu da ih je ipak bilo puno, puno više, ali je sigurno u povijesti bilo ljubavnika koji su ga daleko nadmašili. Na primjer velški filmski zavodnik Richard Burton je priznao da je samo između 1947. i 1975. spavao s više od 2.500 žena. Casanova bi se svakoj svojoj ljubavnici posvetio, pa je zato i do danas ostao kako sinonim muškarca koje žene stvarno voli, a Don Juan je dobio negativnu konotaciju pa se po njemu naziva psihički poremećaj serijskog ljubavnika. Neki manje poznate činjenice o Casanovi su da je svaki dan jeo 60 kamenica, ali je stalno govorio da su žene njegova prava hrana. Još jedna poveznica Casanove s hranom je da je bio i medicinski vizionar, pa je polovicu isjeđenog limuna koristio za kontracepciju kao vaginalnu kapicu, a medicina je kasnije pokazala da sok limuna stvarno ubija spermije.

Desert
ŠEHEREZADA

ljubavna 6

hurmašica punjena orasima uz vanilija kremu s hrskavim pistaciom

ŠEHEREZADA - I na kraju ponovo žena - Šeherezada, ponovo literarni lik, slavna pripovjedačica koja je 1001 noć pričala priče da zainteresira cara Šahrijahu. Neki kažu da su postojale stvarne žene po kojima je Šeherezada nastala, iako se ne zna točno koja. Koju nam poruku Šeherezada šalje? Šeherezada kaže da je ipak naš najjaći seksualni organ mozak i da je dobra priča ponekad zanimljivija od seksa, a još bolje je kada su priča i seks povezani. Ono što se obično kod Šeherezade prešućuje je da tijekom tih 1001 noći Šeherezada nije samo pričala, ona su uživali i u putenoj ljubavi. Tijekom ove skoro tri godine, Šeherezada je pričama potpuno promijenila cara koji je mrzio sve žene zato što ga je jedna od njih prevarila s robom. Car se u Šeherezadu i zaljubio pa je postala carica, a tijekom seansa pričanja ostala je trudna tri puta i rodila caru tri sina. I što zaključiti? Ipak je najbolje pomiješati priče i seks, jedna priča prije seksa, jedna poslije, a između ploviti prostranstvima erotičnosti do kojih nas samo mašta može odvesti

Večer je bila i posebno romantična zbog muzike koja ju je pratila u izvedbi pjevačice Marije Fernandez:


ljubavna 7


I na kraju nekoliko slike s druženja ...

ljubavna 8

ljubavna 9

ljubavna 10