Vrlo važan dio programa Bisera mora su i stručne radionice i prezentacije. Kao i svake godine bilo ih je puno, na različite teme, od stručnog predavanja o Aquafabi do nacionalnih prezentacija:

SRIJEDA, 2.4.2025. 
Master Classovi, prezentacije i radionice
LOKACIJA: Forum masterclass
10:30 – 11:30   Umjetost Aquafabe u gastronomiji, edukacija (EN), Anna Radchenko
12:00 – 13:00   Algoritam izrade vinske karte 2.0, Damir Zrno i Tomislav Panenić
13:30 – 15:00   Vranec, ponos Vinarije Kamnik i Makedonije, Natalija Kuzmanovska i Jane Nedanovski         
15:30 – 16:30   The art of the Tart, Ivana Bradarić
17:00 – 18:30   Konceptni dalmatinski likeri u koktelima, Jelena Majić Nosić
______________________________________________________
LOKACIJA: Show Cooking arena
12:00 – 13:30   NACIONALNA PREZENTACIJA SLOVENIJE, Dušan Veršec & Tim
14:00 – 14:45   Kotanyi Chicken Wings Party , ŠKMER tim
15:00 – 16:30   NACIONALNA PREZENTACIJA RUMUNJSKE, Iulia Dragut & Tim                    

ČETVRTAK, 3.4.2025. 
Master Classovi, prezentacije i radionice
LOKACIJA: Forum masterclass
10:30 – 12:00   Moderne tehnologije u procesu Cook&Chill, Željko Neven Bremec, ProElekt i Electrolux Professional
12:00 – 13:00   Tris deserata, Roll with Qimiq
13:30 – 14:30   Masterclass francuske kuhinje: Sous vide, Jovica Đurđević Giorgio i ŠKMER Tim
15:00 – 16:30   Dekoriranje svečane torte, Ivana Bradarić i Cute Color
17:00 – 17:45 Predviđamo trendove: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji, prof. emer. Darko Stipaničev i Mirta Stipaničev, mag.nutr.
________________________________________
LOKACIJA: Show Cooking arena
11:30 – 13:00   Izrada Baranjske kobasice na tradicionalan način, Kuća Baranjskog Kulena
13:00 – 14:00 Kotanyi Curry lunch, Stevo Karapandža i ŠKMER Tim            
14:00 – 15:30   NACIONALNA PREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE, ZMAJ Tim & Prijatelji
16:00 – 17:30   PREZENTACIJA KUHARA JUŽNE SRBIJE, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš

PETAK, 4.4.2025.
Master Classovi, prezentacije i radionice
LOKACIJA: Forum masterclass
10:30 – 12:00   Masterclass talijanske kuhinje: u čast Pavela Marca, Luca Gioiello i Marinella Ferigo
13:00 – 14:30   Hurmašica protiv baba au rhum, dvoboj, Ivana Bradarić i Nijaz Hadžiabdić Slatki
15:00 – 16:30   Gin & Čokolada
_______________________________________
LOKACIJA: Show Cooking arena
11:30 – 13:00   Otključavanje okusa Brača, Supetarski ugostitelji i restorani
13:30 – 14:30   Svježe tjestenine i umaci, Branko Ognjenović i Aurelia
15:00 – 16:30   NACIONALNA PREZENTACIJA CRNE GORE, Udruženje šefova kuhinja Crne Gore
16:30 – 18:00 Baranjski Čobanac: Dođi i vidi, popij pa idi, Milorad Stojković Miško & Prijatelji

U nastavku pogledajmo kako je bilo na nekim od radionica i prezentacijama.  


Krenimo s prvim zanimljivim predavanjem na temu: Umjetost Aquafabe u gastronomiji. Predavanje je održala dr.sc. prehrambene tehnologije Anna Radchenko iz Ukrajine


Što je Aquafaba? Aquafaba je viskozna tekućina koja ostaje nakon kuhanja ili konzerviranja mahunarki, najčešće slanutka. Zbog svojih bjelančevina i škroba ponaša se slično bjelanjku pa se koristi kao biljna alternativa u veganskom i bezjajčnom pečenju.


Važna je i za održivu agrikulturu ...


Nacionalna prezentacija Rumunjske s Iulia Dragut & Tim je bila posebno zanimljiva prikazom jela koja nama nisu uobičajena.



jedna od njih je i juha pripremana u glinenoj posudi.


Kuhari Malak Regency hotela iz Sarajeva Irhad Čeliković i Mehmed Sarajkić pripremili su izvrsnu prezentaciju bliskoistočne kuhinje orijenta ...



Radionice su se nastavile vlasnicima tvrtke Poetica na temu: Konceptni dalmatinski likeri u koktelima o kojima je posebno govorila Jelena Majić Nosić



U koktelima su zvjezde bili voćni likeri.


Zanimljiva je bila i prezentacija Makedonije koja je u čast 20 godina Bisera mora organizirala i makedonsku večer.



Zanimljivu radionicu na temu Moderne tehnologije u procesu su pripremili Cook&Chill, Željko Neven Bremec, ProElekt i Electrolux Professional.


Želko je demostrirao kako u istoj konvekcijskoj peći Elektroluxa peći i ribu i kroasane.


Jedna od edukacija je bila na temu: Predviđamo trendove: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji koju su pripremili Darko Stipaničev i Mirta Stipaničev - o tome imamo posebnu reportažu


Baranjci su nam iz Kuća Baranjskog Kulena u živo demonstrirali Izrada Baranjske kobasice na tradicionalan način.


U Baranjsku kobasicu ide dosta začina, a najvažnija je dobra paprika.


NACIONALNA PREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE je održao ZMAJ Tim & Prijatelji


U centru zbivanja su naravno bili izvrsni čevapi.


Na PREZENTACIJA KUHARA JUŽNE SRBIJE koju je održalo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš u centru događanja je bio glineni kotao ...


u kojem je kuhano tradicionalno jelo od kupusa i mesa.


Na NACIONALNOJ PREZENTACIJI CRNE GORE u organizaciji Udruženje šefova kuhinja Crne Gore ...


u centru zbivanja je bila sušena riba ...


i izvrsne palačinke.


Jedno od zadnjih predavanja je bilo na temu usporedbe svjetskih i hrvatskih vina.


Doznali smo da Hrvatska sudjeluje samo s 0,3% u svjetskoj proizvodnji vina ...


ali da ima vina koja se mogu nositi s najboljim svjetskim vinima.

Posebnu pažnju je privukla radionica: Hurmašica protiv baba au rhum, dvoboj, Ivana Bradarić i Nijaz Hadžiabdić Slatki.

Slatki nam je objasnio razliku izmađu baklave i hurmašice:



Pri kraju je bila i nacionalna prezentacija Bjelorusije, koja je došla u tradicionalnim nošnjama uz tradicionalnu pjesmu:
 



Pripremili su zanimljivo blagdansko jelo u velikom kotlu ...


a u kotliću je Kuća Baranjskog Kulena pripremila Baranjski Čobanac: Dođi i vidi, popij pa idi, Milorad Stojković Miško & Prijatelji.

Zanimljivi program prezentacija i radionica je dostojno obilježio 20 godina Bisera mora.