Vrlo važan dio programa Bisera mora su i stručne radionice i prezentacije. Kao i svake godine bilo ih je puno, na različite teme, od stručnog predavanja o Aquafabi do nacionalnih prezentacija:
SRIJEDA, 2.4.2025.
Master Classovi, prezentacije i radionice
LOKACIJA: Forum masterclass
10:30 – 11:30 Umjetost Aquafabe u gastronomiji, edukacija (EN), Anna Radchenko
12:00 – 13:00 Algoritam izrade vinske karte 2.0, Damir Zrno i Tomislav Panenić
13:30 – 15:00 Vranec, ponos Vinarije Kamnik i Makedonije, Natalija Kuzmanovska i Jane Nedanovski
15:30 – 16:30 The art of the Tart, Ivana Bradarić
17:00 – 18:30 Konceptni dalmatinski likeri u koktelima, Jelena Majić Nosić
______________________________________________________
LOKACIJA: Show Cooking arena
12:00 – 13:30 NACIONALNA PREZENTACIJA SLOVENIJE, Dušan Veršec & Tim
14:00 – 14:45 Kotanyi Chicken Wings Party , ŠKMER tim
15:00 – 16:30 NACIONALNA PREZENTACIJA RUMUNJSKE, Iulia Dragut & Tim
ČETVRTAK, 3.4.2025.
Master Classovi, prezentacije i radionice
LOKACIJA: Forum masterclass
10:30 – 12:00 Moderne tehnologije u procesu Cook&Chill, Željko Neven Bremec, ProElekt i Electrolux Professional
12:00 – 13:00 Tris deserata, Roll with Qimiq
13:30 – 14:30 Masterclass francuske kuhinje: Sous vide, Jovica Đurđević Giorgio i ŠKMER Tim
15:00 – 16:30 Dekoriranje svečane torte, Ivana Bradarić i Cute Color
17:00 – 17:45 Predviđamo trendove: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji, prof. emer. Darko Stipaničev i Mirta Stipaničev, mag.nutr.
________________________________________
LOKACIJA: Show Cooking arena
11:30 – 13:00 Izrada Baranjske kobasice na tradicionalan način, Kuća Baranjskog Kulena
13:00 – 14:00 Kotanyi Curry lunch, Stevo Karapandža i ŠKMER Tim
14:00 – 15:30 NACIONALNA PREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE, ZMAJ Tim & Prijatelji
16:00 – 17:30 PREZENTACIJA KUHARA JUŽNE SRBIJE, Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš
PETAK, 4.4.2025.
Master Classovi, prezentacije i radionice
LOKACIJA: Forum masterclass
10:30 – 12:00 Masterclass talijanske kuhinje: u čast Pavela Marca, Luca Gioiello i Marinella Ferigo
13:00 – 14:30 Hurmašica protiv baba au rhum, dvoboj, Ivana Bradarić i Nijaz Hadžiabdić Slatki
15:00 – 16:30 Gin & Čokolada
_______________________________________
LOKACIJA: Show Cooking arena
11:30 – 13:00 Otključavanje okusa Brača, Supetarski ugostitelji i restorani
13:30 – 14:30 Svježe tjestenine i umaci, Branko Ognjenović i Aurelia
15:00 – 16:30 NACIONALNA PREZENTACIJA CRNE GORE, Udruženje šefova kuhinja Crne Gore
16:30 – 18:00 Baranjski Čobanac: Dođi i vidi, popij pa idi, Milorad Stojković Miško & Prijatelji
U nastavku pogledajmo kako je bilo na nekim od radionica i prezentacijama.
Krenimo s prvim zanimljivim predavanjem na temu: Umjetost Aquafabe u gastronomiji. Predavanje je održala dr.sc. prehrambene tehnologije Anna Radchenko iz Ukrajine
Što je Aquafaba? Aquafaba je viskozna tekućina koja ostaje nakon kuhanja ili konzerviranja mahunarki, najčešće slanutka. Zbog svojih bjelančevina i škroba ponaša se slično bjelanjku pa se koristi kao biljna alternativa u veganskom i bezjajčnom pečenju.
Važna je i za održivu agrikulturu ...
Nacionalna prezentacija Rumunjske s Iulia Dragut & Tim je bila posebno zanimljiva prikazom jela koja nama nisu uobičajena.
jedna od njih je i juha pripremana u glinenoj posudi.
Kuhari Malak Regency hotela iz Sarajeva Irhad Čeliković i Mehmed Sarajkić pripremili su izvrsnu prezentaciju bliskoistočne kuhinje orijenta ...
Radionice su se nastavile vlasnicima tvrtke Poetica na temu: Konceptni dalmatinski likeri u koktelima o kojima je posebno govorila Jelena Majić Nosić
U koktelima su zvjezde bili voćni likeri.
Zanimljiva je bila i prezentacija Makedonije koja je u čast 20 godina Bisera mora organizirala i makedonsku večer.
Zanimljivu radionicu na temu Moderne tehnologije u procesu su pripremili Cook&Chill, Željko Neven Bremec, ProElekt i Electrolux Professional.
Želko je demostrirao kako u istoj konvekcijskoj peći Elektroluxa peći i ribu i kroasane.
Jedna od edukacija je bila na temu: Predviđamo trendove: Umjetna inteligencija u kulinarstvu i gastronomiji koju su pripremili Darko Stipaničev i Mirta Stipaničev - o tome imamo posebnu reportažu
Baranjci su nam iz Kuća Baranjskog Kulena u živo demonstrirali Izrada Baranjske kobasice na tradicionalan način.
U Baranjsku kobasicu ide dosta začina, a najvažnija je dobra paprika.
NACIONALNA PREZENTACIJA BOSNE I HERCEGOVINE je održao ZMAJ Tim & Prijatelji
U centru zbivanja su naravno bili izvrsni čevapi.
Na PREZENTACIJA KUHARA JUŽNE SRBIJE koju je održalo Udruženje ugostiteljskih i turističkih poslenika Niš u centru događanja je bio glineni kotao ...
u kojem je kuhano tradicionalno jelo od kupusa i mesa.
Na NACIONALNOJ PREZENTACIJI CRNE GORE u organizaciji Udruženje šefova kuhinja Crne Gore ...
u centru zbivanja je bila sušena riba ...
i izvrsne palačinke.
Jedno od zadnjih predavanja je bilo na temu usporedbe svjetskih i hrvatskih vina.
Doznali smo da Hrvatska sudjeluje samo s 0,3% u svjetskoj proizvodnji vina ...
ali da ima vina koja se mogu nositi s najboljim svjetskim vinima.
Posebnu pažnju je privukla radionica: Hurmašica protiv baba au rhum, dvoboj, Ivana Bradarić i Nijaz Hadžiabdić Slatki.
Slatki nam je objasnio razliku izmađu baklave i hurmašice:
Pri kraju je bila i nacionalna prezentacija Bjelorusije, koja je došla u tradicionalnim nošnjama uz tradicionalnu pjesmu:
Pripremili su zanimljivo blagdansko jelo u velikom kotlu ...
a u kotliću je Kuća Baranjskog Kulena pripremila Baranjski Čobanac: Dođi i vidi, popij pa idi, Milorad Stojković Miško & Prijatelji.
Zanimljivi program prezentacija i radionica je dostojno obilježio 20 godina Bisera mora.