U Splitu se ponovno održava originalna manifestacija Gastroadvent. Ideja je u četiri adventske nedjelje promovirati splitske restorane s ponudom adventskih jela i upoznati adventske običaje različitih zemalja, a da pri tome adventske svijeće pale novinari tiskanih medija, elektroničkih medija, radio i TV kuća. Druga adventska svijeća upaljena je u restoranu Augubio Congo, posebnom restoranu na posebnom mjestu u samom srcu Dioklecijanove palače.
Paljenje druge adventske svijeće prošlo u znaku Belgije. Maštoviti kuhari restorana Augubio Congo predvođeni Zoranom Radosavljevićem, glavnim kuharom restorana pripremili su maštoviti menu na temu izvrsne, odležane Belgian blue govedine i bakalara. Jela su bila popraćena posebnim belgijskim pivima koja su promovirala dva ''splitska'' belgijanca - otac i sin Andres i Arnaud Radoux, poslovni ljudi iz Belgije, ali i veliki ljubitelji belgijskih piva i njihove tradicije proizvodnje i konzumiranja piva. Gosp. Radoux se priključio splitskim adventskim gastronomski susretima. Uz druženje ovom prilikom je želio uspostaviti i poslovne odnose sa splitskim ugostiteljima i hotelijerima u promidžbi belgijskih piva u Hrvatskoj kao i hrvatskih vina u Belgiji.
Drugu adventsku svijeću na gastro adventskom vijencu zapalili su novinari radio postaja.
U ovogodišnjoj manifestaciji GASTROADVENT U SPLITU sudjeluju sljedeći splitski restorani:
Restoran Diocles; Restoran Zrno Soli; L'' Aroma ( HOTEL Split), Restoran Apetit; Restoran Dvori; Brasserie on 7; Central; NOSTRESS bistro;Tinel; UJE oil bar; hotel Consul; Zalogajnica Bepa; Restoran Mazzgoon; Kavana Ćakula; konoba Nevera; Restoran Velum; Japanski restoran SAMURAJ.
Informacije o jelovnicima u okviru Gastroadventa u Splitu pronaći ćete na web stranici Turističke zajednice Splithttp://www.visitsplit.com/, na fb stranici GastroadventuSplitu ili na telefon 021 348 600.
Prekrasni vjenac posvećen bademina djelo je "Obrtne tehničke škole" Split .Svijećnjak su izradili strojari uz pomoć nastavnika Ante Ribičića i Nevena Katušića.
Barska stolica je završni rad učenika stolara. Od ideje do realizacije pratili su učenici drvodjeljski tehničari-dizajneri. Danas su bile predstavljene i jestive jaslice od marcipana koje su izradili učenici Turističko ugostiteljske škole iz Splita sa svojom profesoricom slastičarstva gđom Cvitom Lolić.
Restoran Augubio Congo u prizemlju srednjovjekovne palače Augubio iz druge polovice 15.stoljeće ...
U prepoznatljivom dalmatinskom ugođaju s neizbježnim tiramolama okupili su se brojni novinari i gosti,
a centralno mjesto dvora zauzimale su umjetničke jestive jaslice koje su izradili učenici Turističko ugostiteljske škole iz Splita sa svojom profesoricom slastičarstva gđom Cvitom Lolić.
Kako je bilo raditi na jaslicama priča TV medijima šarmantna buduća slastičarka.
Ugostiteljska ponuda drugog gastroadventa je bila u duhu jela od posebno odležanog Belgian Blue goveda i bakalara. Pripremili su je kuhari restorana Augubio predvođeni prvim kuharom Zoranom Radosavljevičem.
Prvi slijed je bila pašteta od bakakara s bademima i tartar Belgian Blue goveda, te domace njoke u pestu badema, rikole, parmezana i maslinovog ulja, a nakon toga su došla i glavna jela:
Tagliata Belgian blue goveda na hrskavoj salati, Dugo kuhani obrazi Belgian blue goveda s domacim pljukancima i Bakalar na bijelo ...
Meso od kojeg je napravljena Tagliata Belgian Blue goveda je odležao u posebnoj komori za sazrijevanje mesa, pa mu ukus bio poseban, ...
a uz njega se izvrsno sljubilo belgijsko tamno pivo, koje konobari hotela Augubio toče pod budnim okom oca i sina Andres i Arnaud Radoux koji su pivo i promovirali.
Tagliata Belgian blue goveda na hrskavoj salati odlično se sljubila s pivom Gilbert.
I na kraju Bezgluteinska torta badema,narance i mascarponea,
uz vočno pivo Chaperon posebnog okusa.
Gospoda Arnaud i Andres Radoux uz adventski vijenac i društvo uglednih spličana.
Pivo se svidjelo i novinarskoj ekipi, pa se druženje odužilo ...