Dioklecijanova amfora je natjecanje kuhara koje se održava u Splitu u organizaciji SKMER-a (Udruge šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija) i okuplja kuhare iz svih djelova Hrvatske.
Prva Dioklecijanova amfora održala se u 2005. godini na inicijativu osnivača Saveza kuhara europskih i mediteranskih regija (SKMER) Mira Bogdanovića i njegove ekipe kulinarskih entuzijasta s ciljem da se osmišljavanjem i prezentacijom posebnih jela i receptura poveća udio domaćih, tradicionalnih jela u restoranskoj ponudi na području grada Splita.
Ciljevi manifestacije su:
- Brendiranje grada Splita kao gourmet destinacije izvrsnosti
- Kreiranje novih jela korištenjem tradicionalnih namirnica
- Obogaćivanje ponude splitskih restorana
- Podizanje razine stručnih znanja i kompetencija kuhara
Natjecanje u 2017. godini odvijalo se u dvije kategorije:
- PREDJELO (TOPLO ILI HLADNO) OD POVRĆA I MORSKIH PLODOVA
- GLAVNO JELO OD RIBE
Natjecatelji su mogli sudjelovati u jednoj ili obje kategorije. Kuhari su jela pripremali “u živo” u natjecateljskim boksevima, svako jelo se posluživalo na 2 istovjetna tanjura – jedan izložbeni, a drugi za žiri.
Uz svako jelo mora je biti naziv jela i receptura.Svaka od navedenih kategorija se bodovala pojedinačno i nagrađivala. Između onih natjecatelja koji su sudjelovali u obje kategorije birali su se ukupni pojedinci Dioklecijanove amfore. Ukupni pobjednici prva tri mjesta osvojili su i pehar i posebne nagrade.
Na natjecanju su sudjelovali:
Dajana Skočić, Marko Marinović, Dragutin Mandić, Veljko Lipšanović (zlato glavno jelo i srebro ukupno), japanski kuhar Tecuja Sakata odmah prozvan Tećica (zlato glavno jelo i brončana ukupno), Luka Radić (bronca predjela), Dejan Pivac (srebro predjela, brončana glavno jelo i pobjednik ukupno), Anđela (zlato predjela), Josip Vrsalović (srebro glavno jelo)
Uz natjecanje profesionalnih mladih kuhara na Dioklecijanovoj amfori već se tradicionalno natječu i predstavnici medija u pripremi tradicionalnih dalmatinskih jela. Ove je godine tema bila gregada.
Gregada je jedno od temeljnih i tradicionalnih ribljih jela tipa 'jela u jednom loncu', posebno njegovana na otoku Hvaru. Osnova joj je bijela riba, morski plodovi i krumpir. Na drugim otocima i nije toliko popularna. Komižani i Višani je zovu 'gulas od rib' i rađe ribu sljubljuju s grahoricama nego s krumpirom. Ove su se godine na bojnom polju kuhanja gregade suprostavile tri ekipe - dva portala i jedna šarmantna i zgodna ženska ekipa TV postaja:
- muška ekipa Skitopisa - http://www.skitopisi.com.hr,
- ženska ekipa TV postaja koja se nazvala TV neman i
- miješana ekipa portala GastroBajter - http://www.gastrobajter.com.
Kako je bilo na ovogodišnjem natjecanju najbolje će ilustrirati kratka multi medijska reportaža:
Tko je bio najbolji objavio je nakon natjecanja strogi žiri:
Na Dioklecijanovoj amfori 2017. ozbiljno su se takmičili i mladi kuhari.