U Split se od 4. do 8. rujna 2023.g. po 11. put održava manifestacija Taster the Mediterranean - http://www.tastethemediterranean.eu/hr/ .
30 vrhunskih gostujućih i domaćih chefova nagrađenihh Michelinovim zvjezdicama, Gault&Millau tokama i drugim važnim kulinarskim priznanjima kuhati će tijekom četiri dana trajanja Festivala, jedinstvenu ponudu večera zajedno s chefovima domaćinima u čak 13 splitskih restorana: Artičok, Corto Maltese, Dujkin dvor, Dvor, Kadena, Martinis Marchi, Méditerranée-Hotel Ambasador, Noštromo, Pandora Greenbox, Pinku Fish&Wine, Zoi, Zora bila i Zrno Soli. Idejni začetnik i organizator festivala je Ingrid Badurina Danielsson.
Sudionici Festivala tradicionalno će okupljaju na otvorenju u gradskoj Ribarnici na večeri koju je pripremio legendarni chef Zlatko Marinović – Noštromo zajedno s unukom chef Stipom Marinoivićem. Kao i uvijek kod Noštroma obilovala su dalmatinska jela uz njegov posebni dodatak. Kako je bilo na otvaranju u našoj kratkoj foto reportaži.
Voditeljica Mirta Šurjak otvara manifestaciju
Ingrid Badurina Danielsson idejni začetnik i organizator manifestacije.
Gosti su s nestrpljenjem čekali na Noštromove delicije uz izvrsna Vina Belej i Vina Festiga.
Pašteta morskog psa, krema od šparoga, umak od manadrine, zapečeni orašasti plodovi i ikra solinske pastrve uz Graševinu Premium 2022. ili Rose Premium 2022. vina Belje.
Bakalar tučeni, tapioka s morskim jadranskim travama uz malvazija istarska 2022., Festiga.
Orzo ala skradinski, krema od sira iz mišine uz Castelo Festiga, 2021. ili Cabernet Sauvignon Merlot Premium, Vina Belje.
File romba, pire od kruške, krema otočkog kupusa, demi-glace od bijele jadranske ribe uz Malvazija Istarska Rizerva Akacija, 2016. Festiga.
Kolač od cvjetače karameliziran bijelom čokoladom, sorbet od maline i crvene dimljene paprike , gel od mente, pire od naranče, zemlja od crne čokolade i badema uz polusuhi Goldberg Wite 2022. i iz atoga kao digestiv rakija od jadranskih morskih trava Adria Noštromo.
Tijekom večere pjevala je poznata kolumbijska pjevačica Mar Botero.
Večera je bila vrlo uspješna kako se od chefova Zlatka i Stipe i očekivalo.