IMG 2806

Lastovo, možda jedini od otoka kojeg je, bar za sada, mimoišlo ludilo turizma. Malo je daleko, pa je izvan tokova charter brodova, tako da u njegovim skrivenim uvalama uvijek ima dovoljno mijesta. Prije sedam godina u Uvali Mali Lago na otočiću Prežbi, blizu Pasadaura radio je mali OPG u kojem se, po povoljnim cijenama, mogla pojesti friška riba ulovljena te noći oko otoka Kopište. Jednom prilikom, domaćica nas je upitala da li bismo probali Lastovski brudet od jastoga bez jastoga. Sjetio sam ga se ove godine pred Badnjak, potaknut cijenama suhog bakalare, a i oborite ribe (prije badnjaka na splitskoj peškariji kovači su se prodavali po 40 EUR kilo), pa evo male foto priče o njemu. Dobro se može jesti i za puno, puno manje novca.

lastovo 4
Lastovo je otok iskonske ljepote, na svu sreću još uvijek pošteđen najezde masovnog turizma. U uvalama ima mjesta za sidrenje, na plažama za kupanje ...

IMG 2787
a u unutrašnjosti staze vas vode kroz netaknutu perirodu mediteranske šume.

Ako vas pot navede svakako se prošetajte po unutrašnjosti otočića Prežbe, od Pasadura do Jurjevske luke (ili obrnuto)IMG 2811
Blizu Pasadura na otoku Prežba ...

lastovo 2
prije 7 godina je radio mali OPG s prekrasnim pogledom, ...

lastovo 3
domaćim povrćem, svježom ribom, izvrsnim vinom i naravno lastovskim maslinovim uljem. U njemu smo i probali Lastovskog brudeta od jastoga bez jastoga, naučili recept i puno ga puta kuhali, pa evo i cijelog recepta. 

IMG 5902
Skupa oborita riba i suhi bakalar sigurno potiču kuhanje ovakvih jednostavnih i izvrsnih jela. Suhi balalar je po 40 EUR/kg, kovači su dan prije Badnjaka na splitskoj peškariji bili 40 EUR/kg, ali je zato bila dobra ponuda ostale ribe, među ostalom i velikih friških ugora. Cijena pancete, najboljeg dijela ribe oko trbuha koji nema puno kostiju, bila je 15 EUR, a dijela uz rep 6 EUR. I to je dosta, ali ipak puno manje od bakalara i oborite ribe.

IMG 5862
Jedan komad pancete, nešto manje od kila, dovoljan je za 4 osobe.

IMG 5868
Sastojci su isti kao za lastovski brudet od jastoga. Jedan od recepata s nazivom Jastog na paštu imate OVDJE
U lažni brudet od jastoga ulazi sve, osim jastoga. Umjesto njega dolazi komad velikog ugora iskidan na fete:
1kg ugora, obavezno velikog, najbolje dio oko trbuha, iskidan na 4 deblje fete (u originalu dolazi jastog, koji se kratko prokuha)
½ kg očišćenih jadranskih kozica (nikako vijetnamskih ili čileanskih)
1/2 kg neke tjestenine - po originalu dolkaze taqlitelle, a ja sam imao integralne penne, pa sam stavio pola paketa 25 dkg
1 veća glavica crvenog luka (ja sam dodao i 1 malu glavicu ljutike, ona daje poseban okus)
čašnjaka prema želji, ja ga volim pa sam stavio čak 7 češanja češnjaka
1 dcl maslinovog ulja
½ kg svježe rajčice  ili konzerva pelata ili razmučeni koncentrat od rajčice
2 dlc suhog bijelog vina
1/2 dcl prošeka (ovo je moj dodatak)
žlica krušnih mrvica
sol, papar i
začini - po originalu ide svježi bosiljak, ja sam dodao žličicu suhih dalmatinskih začina (lovor, ružmarin, majčina dušica, mažuran) i dosta svježeg peršina.


IMG 5873
U dubokoj tavi ili plićem loncu zažutiti krupnije narezani luk na malo maslinova ulja, uz dodatak soli i papra.

IMG 5875
Dodati rajčice iskidane na komadiće ili pire od rajčice ili konzervu sitno narezanih pelata. Sve zajedno na laganoj vatri kuhati još desetak minuta. Za gušći umak dodajte malo krušnih mrvica.

IMG 5876
Na tome prepržiti fete od ugora (ja ih stavim direktno, bez uvaljivanja u brašno, gustoću šugu daju krušne mrvice). Kada dobiju koricu podliti bijelim vinom ...

IMG 5882
i ribljim temeljcem ili samo tolom vodom. Dodati kozice, kuhati još 10-15 minuta.

IMG 6137
I to je to. Kozice i prošek su dale onaj slatkasti okus, a bijelo meso ugora je dostojno mesu jastoga.

Sijećam se jednog događaja prije 45 godina. Bili smo na putovanju brodom od Tribunja do Dubrovnika. Na Punti planka smo ulovili ugora od 15-ak kila, koji je bio je dug skoro 2 m. Kako na brodu nije bilo frižidera, ostavili smo za nas cca. 2 kg za nas, a ostatak prodali na Hvaru, tada slavnom ugostitelju koji je imao lokal na samoj rivi (da bar pokrijemo troškove goriva).  Kasnije se pričalo da se hvalio kako je ugora samlio, dodao mu aditive da stisnu meso i prodao pod jastoga tako da je njime punio prazne ljušture jastoga. Ne bih se čudio da se to radi i danas, ali zašto varati, treba samo skuhati Lastovski brudet od jastoga bez jastoga.