Logo

Glavna večera ovog petog izdanja projekta Goût de France (Dobra Francuska) koji se održao na prvi dan proljeća u četvrtak, 21. ožujka 2019. godine, imala je za cilj okupiti 5000 chefova na 5 kontinenata koji će slaviti francusku gastronomiju. Ovogodišnje peto izdanje odaje počast kuhinji francuske regije Provanse i njezinom mediteranskom umijeću življenja.

Kako kažu službene stranice Institut Francais: 'Provansalska se kuhinja, baš poput hrvatske, odlikuje spojem morskih i kontinentalnih specijaliteta te uporabom svježih lokalnih proizvoda. Naglasak je također na održivoj i odgovornoj kuhinji, a ideja je napraviti MENU ZA ZAŠTITU PLANETA. U vremenu klimatskih i ekoloških promjena te nastavno na konferenciju o klimi COP 21, Francuska ulaže velike napore za zaštitu okoliša na međunarodnom planu, a svijet gastronomije dobija novu temeljnu ulogu. Smjernice su brojne: nabava i jelovnik, bacanje hrane, recikliranje, zagađenje (zraka, zemlje, oceana), konzumacija vode i energije, nejestivi proizvodi vezani uz hranu (spremnici, ambalaža, održavanje objekata)…'

I Split se ove godine uključio sa četri restorana. Mi smo bili u Zori biloj. Sandra i Dane su pripremili menu od pet slijedova inspirirani poljama lavande Tapenadama, Bouillabaissom, Ratatouilleom, Aoli umak, Bijelom ribom koja su tipična jela Provanse.

Drugi dio ove fantastične price je pripado Wineboxu. Kako su Sina i Alen fokusirani na lokalne proizvodace vina, tako su uz meni biti servirana vinske sorte Provanse ali u proizvodnji domacih vinara i sve to za popularnu cijenu od 250 kn. 

Zora bila često organizira slične večere. Popularna Hedo srijeda uvijek sparuje dobra jela i dobra vina po izboru Wineboxa.

Sandra DaneSandra i Dane, ugledni splitski ugotitelji i vlasnici restorana Zora bila.

Predjelo

*Amuse bouche - Macarons punjen mousseom od tune na tapenadi crnih maslina uz pjenušac Breg - Petrač.

Juha 1

*Slijed prvi - Zeleni Bouillabaisse (gusta riblja juha sa koprivom, rizom, skoljkama, bijelom ribom) prije ulijevanja zalene juhe s kprivom ...


Juha 2i nakon - riblja juha s koprivom izuzetna kombinacija. 

zora bila francuzi

što se jako svidjelo svima, pa i mojoj dragoj Dobrili.

Ravioli

*Slijed drugi - Domaci ravioli punjeni skampima, ratatoulli, aoli od mrkve uz Sauvignion Kolar.

Glavno*Slijed treci - File brancina, rimski njok, beurre blanc, koromac uz Chadonnay Silia Laeta.

Desert*Slijed cetvrti . Panna cotta od lavande, coulise borovnice uz gin - tonic s lavandom.