Ove je godine započela nastava prvog studija Gastronomije u Visokoj školi za turistički i sportski menedžment Aspira, jedinstvenog ne samo u Hrvatskoj, već i zemjama okruženja. Prva generacija studenata u klupe je sjela u listopadu 2016.g., a kako se to dogodilo u Splitu, nije dugo trebalo da gradu počnu kružiti vicevi o studiju - uglavnom na temu 'Neš ti studij Gastronomije u školi koja nema kuhinju. Pa kako će učiti kuhati bez kuhinje?'.
I stvarno to je bila istina do petka 3.ožujka 2017.g. kada je u napokon u Aspiri svečano otvoren novi suvremeni edukacijsko kuharski praktikum. Praktikum će koristiti, osim studenata prvog studija Gastronomije u Hrvatskoj i polaznici trening programa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Naime, u sklopu Kulinarske akademije, Aspira je razvila čitav niz trening programa i radionica koje pokrivaju područja gastronomije, sommelierstva, svijeta pića, suvremenih tehnika posluživanja, poslovnih edukacija za unapređenje poslovanja, ali i kratkih specijaliziranih edukacija poput kuhara specijalista, barista, kuhara specijalista egzotičnih kuhinja (poput tajlandske,kineske, japanske itd). Tendencija Aspire je kroz praktikum oživjeti tradicionalne recepture s upotrebom lokalno uzgojenih namirnica pritom uključujući OPG-ove.
Novo otvoreni praktikum je sigurno jedan od najsuvremenijih praktikuma u našem dijelu svijeta.
U uvodnom dijelu otvaranja brojnim gostima obratili su se direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, direktor Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije Joško Stella, gđa. Meri Maretić ispred Splitsko-dalmatinske županije, g. Goran Kovačević dogradonačelnik Grada Splita ...
a posebno zanimljivo izlaganje je imala prodekanica za nastavu i kvalitetu Visoke škole za turistički i sportski menedžment Aspira Ivana Jadrić ...
o studiju Gastronomije ali i Gastronomskom menedženta, te ostalim trening programima i tečajevima koje Aspira priprema.
Praktikum je otvorio Direktor Visoke škole Aspira Milivoj Jerkunica.
Praktikum izgleda kao edukacijska kuhinja snova. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom. Uz suvremene kuhinjske aparate kuhinja je opremljena i suvremenim edukacijskim uređajima ...
pa na primjer kamera snima što instruktor radi, a studenti u svojoj radnoj jedinici to gledaju na svom ekranu.
U okviru kuhinje su i police sa svježim začinima koje studenti polaznici gastronomskih tečajeva koriste tijekom kuhanja. U okviru svečanog otvaranja instruktori i polaznici prve godine studija Gastonomije pripremili su i posebnu gastronomsku prezentaciju.
Sve je započelo koktelima studentica Gastronomije koje su na nedavno Adriatic Gastro Show u Splitu osvojile 2. i 3. mjesto na LADY`S CUP: Međunarodno natjecanje barmenica u pripremi cocktaila. Luči Koceić smiksala je koktel Aspire i osvojila 2. mjesto, a Ana Kamber s koktelom Sunset osvojila je 3. mjesto.
Nakon toga je slijedila prava gastronomska fešta koju su pripremili studenti prve godine Gastronomije pod mentorstvom instruktora škole Aspira, poznatih hrvatskih chefova Denisa Galića, Hrvoje Zirojević i Antuna Niševića.
Za maštovitovito predjelo ukrašeno jestivim cvijećem poslužen je Carpacio od jadranskog škampa u emulziji bračke naranče i Braccia maslinovog ulja u pratnji mlade ovčje skute uz 'shooter' od kozica i paškog sira i vino grimalda - kupaža Malvazije, Chadonnay, Sauvignio blanc vinarije Matošević.
Zatim je slijedio rižoto sa šafranom i šipkom uz redukciju bučinog ulja uz vino Alba - Malvaziju vinarije Matošević.
Posebno zanimljiv je bio blendani brudet u lisnatom tijetu - okus brudeta u posteljicama od lisnatog tijesta uz Albu barrique - Malvaziju vinarije Matošević ...
i nakon toga Ahi Tuna file na posteljici od kreme od cenera i zelenog hrena uz Mora barrique vinarije Matošević ...
i na kraju Creme brulee od lavande ...
zapečenu kuharskim brenerom uz poluslatki Momjanski muškat vinarije Kozlović.
Prezentaciji su prisustvovali i novo pridošli studenti iz Njemačke koji su se pridružili ovaj semestar Visokom učilištu Aspira kroz Erasmus program.
I na kraju cijeli tima studenata i kuharskih mentora studija Gastronomije Visokog učilišta Aspira. Ukoliko želite studirati Gastronomiju ili se priključiti nekim od radionica koje će Aspira organizirati u ovim prostorima posjetite http://studij-gastronomije.com/ ili dođite direktno na prijemni postupak koji će se održati 11.03.2017.