aspira 1

Ove je godine započela nastava prvog studija Gastronomije u Visokoj školi za turistički i sportski menedžment Aspira, jedinstvenog ne samo u Hrvatskoj, već i zemjama okruženja. Prva generacija studenata u klupe je sjela u listopadu 2016.g., a kako se to dogodilo u Splitu, nije dugo trebalo da gradu počnu kružiti vicevi o studiju - uglavnom na temu 'Neš ti studij Gastronomije u školi koja nema kuhinju. Pa kako će učiti kuhati bez kuhinje?'.

I stvarno to je bila istina do petka 3.ožujka 2017.g. kada je u napokon u Aspiri svečano otvoren novi suvremeni edukacijsko kuharski praktikum. Praktikum će koristiti, osim studenata prvog studija Gastronomije u Hrvatskoj i polaznici trening programa u hotelijerstvu i ugostiteljstvu. Naime, u sklopu Kulinarske akademije, Aspira je razvila čitav niz trening programa i radionica koje pokrivaju područja gastronomije, sommelierstva, svijeta pića, suvremenih tehnika posluživanja, poslovnih edukacija za unapređenje poslovanja, ali i kratkih specijaliziranih edukacija poput kuhara specijalista, barista, kuhara specijalista egzotičnih kuhinja (poput tajlandske,kineske, japanske itd). Tendencija Aspire je kroz praktikum oživjeti tradicionalne recepture s upotrebom lokalno uzgojenih namirnica pritom uključujući OPG-ove.

Novo otvoreni praktikum je sigurno jedan od najsuvremenijih praktikuma u našem dijelu svijeta.

U uvodnom dijelu otvaranja brojnim gostima obratili su se direktorica Turističke zajednice grada Splita Alijana Vukšić, direktor Turističke zajednice Splitsko - dalmatinske županije Joško Stella, gđa. Meri Maretić ispred Splitsko-dalmatinske županije, g. Goran Kovačević dogradonačelnik Grada Splita ...

aspira 4

a posebno zanimljivo izlaganje je imala prodekanica za nastavu i kvalitetu Visoke škole za turistički i sportski menedžment Aspira Ivana Jadrić ...

aspira 5

o studiju Gastronomije ali i Gastronomskom menedženta, te ostalim trening programima i tečajevima koje Aspira priprema.

aspira 5

Praktikum je otvorio Direktor Visoke škole Aspira Milivoj Jerkunica.

aspira 5

Praktikum izgleda kao edukacijska kuhinja snova. Opremljen je najsuvremenijom tehnologijom. Uz suvremene kuhinjske aparate kuhinja je opremljena i suvremenim edukacijskim uređajima ...

aspira 5

pa na primjer kamera snima što instruktor radi, a studenti u svojoj radnoj jedinici to gledaju na svom ekranu.

aspira 5

U okviru kuhinje su i police sa svježim začinima koje studenti polaznici gastronomskih tečajeva koriste tijekom kuhanja. U okviru svečanog otvaranja instruktori i polaznici prve godine studija Gastonomije pripremili su i posebnu gastronomsku prezentaciju.

aspira 5

Sve je započelo koktelima studentica Gastronomije koje su na nedavno Adriatic Gastro Show u Splitu osvojile 2. i 3. mjesto na LADY`S CUP: Međunarodno natjecanje barmenica u pripremi cocktaila. Luči Koceić smiksala je koktel Aspire i osvojila 2. mjesto, a Ana Kamber s koktelom Sunset osvojila je 3. mjesto.

aspira 5

Nakon toga je slijedila prava gastronomska fešta koju su pripremili studenti prve godine Gastronomije pod mentorstvom instruktora škole Aspira, poznatih hrvatskih chefova Denisa Galića, Hrvoje Zirojević i Antuna Niševića.

aspira 5

Za maštovitovito predjelo ukrašeno jestivim cvijećem poslužen je Carpacio od jadranskog škampa u emulziji bračke naranče i Braccia maslinovog ulja u pratnji mlade ovčje skute uz 'shooter' od kozica i paškog sira i vino grimalda - kupaža Malvazije, Chadonnay, Sauvignio blanc vinarije Matošević.

aspira 5

Zatim je slijedio rižoto sa šafranom i šipkom uz redukciju bučinog ulja uz vino Alba - Malvaziju vinarije Matošević.

aspira 5

Posebno zanimljiv je bio blendani brudet u lisnatom tijetu - okus brudeta u posteljicama od lisnatog tijesta uz Albu barrique - Malvaziju vinarije Matošević ...

aspira 5

i nakon toga Ahi Tuna file na posteljici od kreme od cenera i zelenog hrena uz Mora barrique vinarije Matošević ...

aspira 5

i na kraju Creme brulee od lavande ...

aspira 5

zapečenu kuharskim brenerom uz poluslatki Momjanski muškat vinarije Kozlović.

aspira 5

Prezentaciji su prisustvovali i novo pridošli studenti iz Njemačke koji su se pridružili ovaj semestar Visokom učilištu Aspira kroz Erasmus program.

aspira 5

I na kraju cijeli tima studenata i kuharskih mentora studija Gastronomije Visokog učilišta Aspira. Ukoliko želite studirati Gastronomiju ili se priključiti nekim od radionica koje će Aspira organizirati u ovim prostorima posjetite  http://studij-gastronomije.com/ ili dođite direktno na prijemni postupak koji će se održati 11.03.2017.