Nagradu Marko Polo već pet godina dodjeljuje Zbora turističkih novinara i hrvatske sekcije Međunarodne udruge turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) - www.fijet-croatia.com . Nagrade se dodjeljuju stranom novinaru za najbolju reportažu sa svjetskog kongresa FIJET-a koji je 21014. godine bio u Mađarskoj, te domaćem novinaru za najbolju putopisnu reportažu o Hrvatskoj.

Nagradu za najboljeg hrvatskog putopisnog novinara za reportaže o Hrvatskoj dobio je putopisac Matej Perkov za knjigu ''Planinarenje je način izražavanja'', a nagradu za najboljeg stranog novinara za reportaže sa svjetskog kongresa FIJET-a u Mađarskoj 2014. godine dobila je novinarka iz Amerike Maria Paredes. Ove su godine iznimno dodjeljene još dvije nagrade za hrvatske putopise i to Darku Harapiju za seriju izuzetnih televizijskih putopisa o Velebitu, te novinarki Marini Kelava za seriju biciklističkih putopisa po Zagori objavljenih na portalu H-Alter.

Posebna priznanja su dobili i radio novinar David Ray za reportažu o Hrvatskoj i Zagrebu objavljenoj na Glas Hrvatske, Slobodan Kadić iz Osjeka za seriju reportaža o Hrvatskoj u Glasu Slavonije, Paulini Peko Šalja za doprinos promociji FIJET-a, te Grozdani Pašin iz Novog Sada  za najbolji putopis o Zagrebu i Kamenku Milenkoviću također iz Novog Sada za TV putopis o svjetskom kongresu FIJET-a.

Osim ovih nagrada podjeljena su i brojna priznanja svima onima koji su doprinjeli radu FIJET-a. U organizaciji dodjele ovogodišnje nagrade Marko Polo osim FIJET-a sudjelovalo je i Ministarstvo turizma, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatsko novinarsko društvo, TZ Grada Korčule, TZ Rovinja, a poseban domjenak su pripremili Udruga Tradicija Zagorja i  vina Belje na temu sljubljivanje hrvatskih blagdanskih specijaliteta iz Zagorja, Dalmacije i Slavonije s Vinima Belje.

U organizaciji Udruge Tradicija Zagorja predstavljeni su brojna izvorna zagorska jela:

Restoran Catering  SERMAGE …since 1965 ( www.sermage.hr )
-    Zagorski Canape
-    Pašteta od čvaraka na mlincima
-    Domaći pecivuljki
-    Pogačica od vrhnja
-    Zagorska strepa

-    Raca (patka) s mlincima
-    Pureći file punjen sa mlincima od špinata u lanu
-    Pileći file punjen sa kravljim sirom i šunkom u sezamu

Zebrano d.o.o. ( www.zebrano.hr ) – proizvodnja mlinaca

-    Domaći ručno rađeni mlinci

Slastice Tri Užitka (www.slastice-triuzitka.hr )

-    Domaći ručno rađeni kolači
-    Gibanice od maka i oraha
-    Zagorski štrukli
-    Bućnica
-    Salovnjaci
-    Pogačice od domaćeg kravljeg sira
-    Pogačice od čvaraka

Zozolly  medičarsko svjećarska radnja,  utemeljeno 1882. god.

-    Medenjaci
-     Licitari  ( suvenir )

ali bilo je tu i dalmatinskih specijaliteta, kao što je hrskavo pečena hobotnica s krompirima, ali i nezaobilazni vrhunski slavonski kulen.

Someljeri iz Vina Belje (www.vinabelje.hr) idealno su ih sljubili s Belje vinima. Prezentaciju vina Belje je vodila Ljiljana Vajda-Mlinaček, izvršna direktorica Sektora marketinga i turizma Belja, istaknuvši široki raspon jela koja se mogu sljubiti uz Vina Belje. “Naša najvažnija sorta je graševina, za koju smo se i danas uvjerili kako odlično ide uz morsku ribu, slavonske i baranjske specijalitete, ali i zagorsku bućnicu. Snažna crvena vina iz našeg podruma izvrsno se sljubljuju uz sva jela od crvenog mesa, patku, ali i uz suhomesnate delicije. Vina Belje doista imaju ponudu za sve regionalne okuse i siguran su izbor za različite blagdanske trpeze“, istaknula je gosp. Ljiljana Vajda-Mlinaček.

Uzvanici su, među ostalim, mogli uživati u sparivanju izvorne zagorske race s mlincima i beljskog cabernet sauvignona, najbolje plasiranog hrvatskog crvenog vina u izboru za Vinske zvijezde, najopsežnije vinsko ocjenjivanje u Hrvatskoj. Cabernet sauvignon Vina Belje mekano je, toplo i puno vino s izraženom voćnosti, rubinske boje, začinjeno aromama hrasta, začina i zrelih šljiva, naglašenih kiselina koje potiču sočnost i daju šarmantnu živahnost.

Vrhunska graševina iz podruma Belja – dobitnika nagrade Bijeli grozd za eno-gastro turizam prema izboru udruge G.E.T. - pokazala se kao idealna nadopuna uz baranjski kulen ali i uz hobotnicu pečenu s krompirom. Dubokog i profinjenog okusa u kojem dominira zelena jabuka i profinjena mineralnost, beljska je graševina svježe, elegantno, dobro strukturirano vino s laganom ugodnom gorčinom na kraju.

Svojim dubokim, punim, voćnim karakterom i snažnim, mekim i zrelim taninima, vrhunski merlot iz Belja ponovno je pokazao da je kao stvoren za tradicionalne suhomesnate proizvode kulen, slaninu i kobasicu, dok su ljubitelji slatkog jedva dočekali božićnu tortu uz vrhunski Goldberg chardonnay.
Zbor turističkih novinara Hrvatske i FIJET već pet godina dodjeljuju nagradu Marko Polo za najbolju turističku reportažu sa svjetskog kongresa FIJET-a i najbolju domaću reportažu u Hrvatskoj.


Nagrada se tradicionalno dodjeljuje u velikoj dvorani Novinarskog doma u Zagrebu,


uz prisustvo brojnih novinara , pisaca i gostiju.


Manifestaciju je otvorila predsjednica FIJET-a Hrvatske Tina Čubrilo.


Nagradu za najboljeg stranog novinara za reportaže sa svjetskog kongresa FIJET-a u Mađarskoj 2014. godine dobila je novinarka iz Amerike Maria Paredes.


Nagradu za najboljeg hrvatskog putopisnog novinara za reportaže o Hrvatskoj dobio je putopisac Matej Perkov za knjigu ''Planinarenje je način izražavanja''.


Dodatne nagrade za hrvatske putopise dobili su i Darko Harapija za seriju izuzetnih televizijskih putopisa o Velebitu,


te novinarka Marini Kelava za seriju biciklističkih putopisa po Zagori objavljenih na portalu H-Alter.   


Posebna priznanja su dobili i radio novinar David Ray za reportažu o Hrvatskoj i Zagrebu objavljenoj na Glas Hrvatske, Slobodan Kadić iz Osjeka za seriju reportaža o Hrvatskoj u Glasu Slavonije, Paulini Peko Šalja za doprinos promociji FIJET-a, te Grozdani Pašin iz Novog Sada  za najbolji putopis o Zagrebu i Kamenku Milenkoviću također iz Novog Sada za TV putopis o svjetskom kongresu FIJET-a.


Poseban  domjenak su pripremili udruga Tradicija Zagorja i Vina Belje.


Zagorski Canape, Pašteta od čvaraka na mlincima, Domaći pecivuljki, Pogačica od vrhnja, Zagorska strepa ...


Raca (patka) s domaćim ručno rađenim mlincima, Pureći file punjen sa mlincima od špinata u lanu, Pileći file punjen sa kravljim sirom i šunkom u sezamu,


uz izvrsni beljskog cabernet sauvignona, vrhunska graševina iz podruma Belja i vrhunski merlot iz Belja


koja su se izvrsno slagala i s morskim specijalitetima - hrskavom hobotnicom pečenom s krompirima, pašticadom s njokima, mesnim okruglicama s pireom od brokola.


a naravno bez kolača domjenak nije potpun - Domaći ručno rađeni kolači, Gibanice od maka i oraha, Zagorski štrukli, Bućnica, Salovnjaci, Pogačice od domaćeg kravljeg sira, Pogačice od čvaraka uz vrhunski Goldberg chardonnay .