hobotnica 6

Na Biseru mora 2023. zadnjeg dana događanja Nikša Ivičević Bukara iz konobe Bukara iz mjesta Drvenika, malog turističkog mjesta malo južnije od Makarske, oduševio je sve prisutne svojom Hobotnicom u žalu. Pomagao mu je Goran Staničić iz Bluesun hotela Berulia u Brelima. Zajedno su, osim hobotnice u žalu, pripremili i hobotnicu na buzaru, ali idemo iz početka da vidimo kako se radi BNikšin autohtoni drvenički recept hobotnica u žalu.

hobotnica 1
Treba vam: jedna karijola žala,  naramak grana za vatru i hobotnica od nekoliko kila začinjena samo maslinovim uljem, vrlo malo soli i malo papra (ako je žalo neoprano onda je i slano, a hobotnica inaće traži vrlo malo soli).

Nikola je objasnio: “Ovo je povratak iskonskoj pripremi namirnica, nema tu pjenica i pinceta – samo hobotnica ulovljena kod Drvenika i čisto žalo s naše obale ispred kuće. Jelo sam prvi put radio za prvi Biser mora 2006. godine koji je održan u Makarskoj. Moj prijatelj Miro Bogdanović tražio me tada da smislim nešto drugačije, sve iznenadim, pa i da bude pomalo ludo. Hobotnica se samo baci na žalo, pa njime zatrpa, a zatim nad njom zapali dobra vatra od drveta česmine i masline. Nakon dva do dva i pol sata vi dobijete hobotnicu koja je izvrsno pečena, još je boljeg okusa, a posebno, ako je prekrijete s dva veća lista raštike kako se to radi s kruhom ispod peke. Od tada radio sam ovo jelo najmanje 50 puta za svoje prijatelje i goste u konobi, a sad se ukazala prigoda da ovom iskonskom delicijom proslavimo 18. rođendan Bisera mora” 


hobotnica 2
Zčinjena hobotnica se stavi na žalo i pokrije šljunkom.

hobotnica 3
Na vrh se stavi naramak grana ...

hobotnica 4
i zapali ...

Nakon 2 - 2 i po sata:hobotnica 9
Hobotnica pečena ispod žala.


hobotnica 5
Hobotnica se nakon toga samo isjecka ...

hobotnica 10
...

hobotnica 12
i začini pomama, peršinom, malo kvasine, a mislimo da bi dobro došli i kapari ...

hobotnica 11
Okus je super, puno bolji od okusa hobotnice ispod peke.

hobotnica 6
Ali to nije bilo sve. Nikša i Goran su pripremili i hobotnicu na buzaru.hobotnica 8
Hobotnica na buzaru ...


Napomena: Nikšina izjava je iz službenih ŠKMER-ovih izvještaja s Bisera mora 2023.