Turistička zajednica Supetra jedna je od najaktivnijih turističkih zajednica koja inovativnim programima nastoji privuči što više gostiju u Supetar i na otok Brač, ali i gostima što više približiti sve njegove čari. Tako je i ove godine ekipa TZ Supetar na čelu s Ivom Cvitanić osmislila osmislila slogan 'Otključaj doživljaj' otključavanje otoka Brača sa četiri ključa:
- ključ aktivnog odmora
- ključ baštine
- ključ zabave i
- ključ okusa
Nedavno je otljučan jedan od njih - ključ okusa na manifestaciji Otključavanje okusa Brača. Projektom se pozivaju turisti da u supetarskim konobama i restoranima otključaju i otkriju okuse i mirise otoka Brača, koji osim morskih delicija, nudi i vrhunsku janjetinu, vrhunsko maslinovo ulje, vrhunska vina, tradicionalni zaslađivač varenik i brojne tradicionalne slastice.
U organizaciji TZ Supetar i Karin Mimice ispred Kluba Gastronat, prošlog je tjedna 30-ak novinara iz šest zemalja stiglo u Supetar da u tri dana gastro putovanja obiđu restorani i konobe uključen u projekt. Partneri događanja su bili:
- Waterman Svpetrvs Resort
- vinarija Senjković i
- vinarija Stina,
a suorganizatori:
- hotela Osam
- muzej uja
- onoba Kod Tonča
- konoba Štorija
- konoba Vinotoka
- restoran & sushi bar Chopstix
- restoran Otok, bistro Bonaca i
- konoba Kala.
Koja jela otključavaju okuse otoka Brača pogledajte u kratkoj foto - video reportaži.
1 - Domaćin je bio Svpetrvs Resort koji je ugostio 30ak novinara iz 6 zemalja.
2 - Svpetrvs Resort svaki put iznenadi novim sadržajima. Protekle godine s ograničenim turističkim prometom iskoristili su za dodatno oplemenjivanje ovog posebnog resorta.
3 - Manifestacija Otključavanje okusa otoka Brača započela je na prekrasnoj terasi hotela Osram u Rooftop Baru, gdje su Ivan Cvitanić iz TZ Supetar, Karin Mimica ispred kluba Gastronauti i Damir Vidošević, direktor prodaje i markentiga Svpetrvs Resorta.
Ivo Cvitanić
Karin Mimica
Damir Vidošević
4 - Domaćini večeri su bili Saša i Magdalena Senjković, mladfi brački vinari ...
5 - koji su po prvi put predstavili hrvatski vermut - desertno piče dobiveno od vina Pošip aromatizirano travama iz polja ...
6 - idealno piče za koktele.
7 - Vinarija Senjković je predstavila svoja 4 čuvena vina: Spoža rose od plavca malog, lagani i lepršavi Sentiment - Pošip, ozbiljniji Tristeca - Pošip i slavni Bosso - Plavac mali ...
8 - uz Magdalenine male zalogaje - pesto od bosiljka i pinjola, jagode, bračka skuta uz Spoža rose ...
o čemu je Magdalena i govorila.
9 - Carpacio od lubina s fermentiranim limunom kuhanim u soli i dehidriranim, majoneza s hrenom, krekeri sa sezamom i naslinovim uljem uz pošip Sentiment.
Sigurno jedan od posebnih zalogaja.
10 - Hobotnica kuhana u vlastitom soku uz sos od češnjaka i karameliziranog maslaca uz pošip Tristeca.
11 - Suha šljiva punjena s kozjim sirom i orahom omotana u panceti uz plavac mali Bosso.
I na kraju jedna od Magdaleninih pjesama na bračkoj čakavici koja je tiskana i na etiketi vina
12 - Otključavanje okusa otoka Brača se sutradan nastavilo u jedinstvenom Muzeju uja u Škripu obitelji Cukrov.
13 - Domaćin nas je dočekao s izvrsnim i ljekovitim likerom od crnih maslina.
Muzej posebnog ugođaja je u biti konoba u kojoj više od 100 godina obitelj Cukrov proizvodi izvrsno maslinovo ulje (na Braču se kaže uje).
14 - Kako nam je domaćica objasnila, ponuda muzeja je i degustacija otočkih proizvoda ...
15 - upravo na tragu otključavanja oklusa otoka Brača - tri vrste bračkog sira, dva namaza od crnih maslina ...
16 - i slane srdele po domaći s kapulom, kaparima, ujem i kvasinom uz tri vrste vina.
17 - Stari kameni stroj za drobljenje maslina koja još uvijek funkcionira.
18 - Konoba kod Tonča u Splitskoj također sudjeluje u projektu otključavanja okusa otoka Brača.
19 - Nedi i Rajka Oreb, domaćini Konobe kod Tonča ...
20 - okuse Brača su otključali bračkom tortom, crnim rižotom na domaći, paštetom od tune, različitim vrstama bračkog sira ...
21 - koji su sastavni dio njihovog Bračkog pijata uz slane i marinirane inčune s kaparima.
22 - Crni rižot Konobe kod Tonča.
23 - Na brdu iznad Supetra nalazi se Konoba Štorija.
24 - U prekrasnom hladu maslinika predstavljena su dva bisera bračkog okusa ...
25 - janjetina na špici i
26 - hobotnica ispod peke.
Veliki otvoreni kamin centralni je dio Konobe Štorija.
Janjetina sa špice se skida s dvije fete kruha za koji se svi natječu.
27 - Domaćin Mate Mladina ...
28 - i izvrsna janjetina na špici.
29 - Projektu Otključavanja okusa otoka Brača pridružila se i Konoba Vinotoka smještena u centru otoka Brača.
Ivo Cvitanić, predsjednik TZ Supetar.
Igor Martinić, domaćin Konobe Vinotoka
30 - Škartoc – delicije iz mora pečene u škartocu s povrćem.
31 - Sipa na salatu s domaćom kvasinom (octom).
32 - Zelena tjestenina sa plodovima mora- osam vrsti školjaka, rakova, kozica i škampi.
33 - Bračka janjetina na žaru.
34 - Janjeći rižot s varenikom svakako ima posebno mjesto u otključavanju okusa otoka Brača.
Igor Martinić o janjećem rižotu s varenikom.
35 - Bračka torta - bezglutenska bračka sinergija badema, naranča i čokolade.
36 - Partrner projekta Otključavanje okusa Brača bio je novo otvoreni panazijski restoran Chopsgrill na šetnici od Supetra prema Svpetrvs Resortu. Roko Tadić Šutra voditelj i Willfredo Dacudag kuhar iz Filipina.
Ivo Cvitanić, Roko Tadić Šutra voditelj i Willfredo Dacudag kuhar iz Filipina predstavljaju Chopsgrill
37a - Predstavili su bračko - istočnjački fusion koji je započeo Sirovim Strastima: tartar od jadranske tune, marinirani i slani inćuni, kozice, zelena mišanca, kapari, motar, extra djevičansko maslinovo ulje, kruh sa češnjakom i otočnim rolicama sa svježim lokalnim namirnicama i azijskim tvistom.
37 - Rezanci s mesom raka.
38 - Tempura od dalmatinskog povrća.
39 - Curry od svinjetine na brački način.
40 - Slatko - kisela piletina.
41 - Vlasnik restorana Vinko Vice Marinković koji je veliki dio života proveo radeći u ugostiteljstvu pon cijelom svijetu: Indonezija, Mauritius, Karibi, kruzeri itd., pa je svoje bogato iskustvo i znanje o azijskim jelima pretočio u ponudu restorana Chopstick.
42 - Večernja manifestacija Otključavanja okusa otoka Brača događala se u fine dining restoranu Kala.
Mladi chef Dino Šeparović predstavio je restoran i sljedove “Future of tradition” za ljubitelje fine dininga.
43 - Prvi mali zalogaj je bio na bazi bračke skute.
44 - Slijedli su ga je Carpaccio od bijele ribe (majoneza kapara, sirup bazge i citrusa, morska šparoga)uz Stina Godiment.
45 - Ravioli (grancigula, kozice, krema škampa, sladoled ovčji sir) uz Stina Vugava i na kraju
46 - Krem brudet (file gofa, palenta sa sirom i ružmarinom, tostirane pinjole, tikvica) uz Stina plavac majstoir.
chef Dino Šeparović govori o Raviolima
47 - Organizatori i gosti manifestacije Otključavanje okusa otoka Brača uz birana vina bolske vinarije Stina koja su pratila sva jela.
48 - Zadnje Otključavanje okusa otoka Brača bilo je u Bistrou Bonaca (fotografija Rino Gropuzzo)
49 - Chef Mirko Ganić koji je odrastao je u Njemačko pripremio je: Hladnu platu s pet okusa Brača (pršut, brački ovčji sir, orasi, masline, kapari); Lagana ljetna otočka salata (domaća smokva, domaci kozji sir, domaći brački bademi, domaći brački med); Odrezak jadransku tunu s pečenim bračkim povrćem; Pohanu bračku janjetinu na pariški način s pireom od mrkve i karfiola; Gospodin Sorbet (od domaćeg bračkog limuna) (fotografija Rino Gropuzzo).
50 - Pohana bračka janjetina na pariški način s pireom od mrkve i karfiola (fotografija Rino Gropuzzo).
51 - Gospodin Sorbet (od domaćeg bračkog limuna) (fotografija Rino Gropuzzo).
Brač je sigurno otok tisuću mirisa i otoka koji se trebaju otkrivati polako, a sigurno treba krenuti od Supetra. Svaki od restorana pripremio je i lipanjske jelovnike Otključavanja otoka Brača koje je vrijedno prikupio novinar ŠKMER-a Mak Jovanović - VIDI OVDJE, a izvrsnu reportažu s ostalim fotografijama Rina Gropuzza možete naći na stranicama Gastronauta.