Negdje početkom XXI stoljeća počeo je živjeti jedan od prvih Web portala u Hrvatskoj - portal Morsko prase, portal okrenut životu na moru, uz more ali i malo dalje od njega gdje more u srcima živi. Idejni pokretač portala  bio je Damir Miloš, a ja sam, na moju veliko zadovoljstvo, od početka bio u njegovoj posadi, baveći se u početku uglavnom tehničkim dijelom portala.  S vremenom sam se uključio djelomično i u kreiranje sadržaja, pa se tijekom svih ovih godina nakupilo nekoliko stotina mojih različitih tekstova, uglavnom vezanih uz putovanja, gastronomiju, ekologiju, tehnologiju, jedrenje ... 

Portal je tijekom petnaestak godina prošao različite faze, a posebno uspješni period je bio kada se Morsko prase izdavalo i u tiskanom obliku. Kako se portal mijenjao godinama može se vidjeti djelomično i na stranicama Hrvatskog arhiva Web-a Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu. Budući da sve ima svoj početak i kraj, tako je i Morsko prase došlo do faze kada mu je trebalo udahnuti novi život. Na naše veliko zadovoljstvo našla se nova ekipa, nova posada koja je Morsko prase osvježila, kako grafički, tako i sadržajno.

Novo Morsko prase sigurno je dostojan nasljednik starog portala i sigurni smo da će iznjedriti još puno tekstova, reportaža, fotografija, na radost svih ljubitelja mora i života uz more, pa ćemo sigurno i u budućnosti nastaviti surađivati s novim Morskim prascem.

Kako svaki novi početak zahtijeva donekle i prekid s onim što je bilo prije, tako su, aktiviranjem novog portala, iz svijeta Web-a nestali svi stari, arhivski tekstovi Morskog prasca. To je i osnovi razlog nastanka Skitopisa. Skitopisi su portal koji se nadovezuje na te stare tekstove Morskog prasca, uglavnom one kojima sam ja bio autor i ponovo ih podiže u svijet Web-a kako bi nastavili svoj virtualni život. Namjera mi je u istom duhu nastaviti i dalje povremeno objavljivati i nove tekstovi o putovanjima, gastronomiji i drugim, meni zanimljivim temama, a vjerujem da će i ti novi tekstovi biti zanimljivi starim i novim čitateljima.

Darko Stipaničev

U Splitu, 15.siječnja 2017.

P.S.: Svi tekstovi i slike na našem portalu objavljeni su s licencom CC BY, što znači da možete slobodno distribuirati, preuređivati, prilagođavati i nadograđivati tekstove i fotografije, čak i u komercijalne svrhe, ali samo ukoliko navodite  izvore originalnih tekstova i slika.