Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije. Autorica ove jedinstvene manifestacije u doba Adventa nutricionistica Olja Martinić objašnjava:
"Postoje dvije vrste kamilice koje na ovogodišnjem Gastroadventu želimo predstaviti i implementirati u naša jela:
njemačka kamilica - Chamomilla recutita i rimska kamilica - Chamaemelum nobile.
Kamilica je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je nerijetko uzimamo zdravo za gotovo.
Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban izazov je fitonutricija kojom i doslovno nudimo zdravlje na tanjuru."
Treću adventsku svijeću na splitskom gastro-adventskom vijencu zapalili su novinari televizijskih kuća, treće adventske nedjelje, 17. prosinca 2017. godine u 12 sati u prestižnom hotelu Vestibul Palace. Hotel Vestibul Palace u suradnji s hotelom Martinis Marchi, članovi grupacije STORIES- Jedinstveni Luksuzni Hoteli, domaćini su Gastroadventa u Splitu povodom paljenja treće adventske svijeće. Inače ove godine, hotel Vestibul Palace dobio je veliko međunarodno priznanje. Najprestižniji svjetski turistički vodič Fodors ga je uvrstio među 15 povijesnih objekata u svijetu koji su pretvoreni u luksuzne hotele. Kolika je važnost ove nagrade, govori činjenica da su samo 4 hotela iz Europe uvrštena na ovoj listi. Od 2005.g. kada je otvoren 7 soba i apartmana hotel je posjetilo 28.000 ljudi, pa hotel sigurno spada u najbolje popunjene hotele grada Splita, a kako i ne bi kada gosti spavaju na mjestu gdje je nekada spavao i sam Diokletian.
Hotel Vestibul Palace stalni je partner Gastroadventa svih osam godina i u cilju promicanja fitogastronomije za ovu priliku nudi sljedeća jela za građane i sve posjetitelje Splita tijekom trajanja Gastoadventa u Splitu:
- Svinjski file sa mladim krumpirom, brokulom i umakom od crvenog kupusa, kadulje, kamilice i zrna gorušice
- File bijele ribe sa porilukom i lećom kuhanoj u kamilici , riblja ikra
- Bakalar na bijelo sa oblicom ( začinjeno uljemi maceratom kamilice)
- Bakalar na crveno obogaćen levatinkinim uljem i uljem kamilice
- Kolac „VeST“ Božićni kolač sa suhim smokvama, rogačom i medom
U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nude se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O'zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park.
Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša.
Ana Lončar je autor jaslica od komine masline te je primjer svim umjetnicima kako otpadna sirovina postaje zahtjevan umjetnički materijal i posebna inspiracija.
Domaćin paljenju 3. zvjezde splitskog Gastroadventa bio je Hotel Vestibul Palace. ove godine, hotel Vestibul Palace dobio je veliko međunarodno priznanje. Najprestižniji svjetski turistički vodič Fodors ga je uvrstio među 15 povijesnih objekata u svijetu koji su pretvoreni u luksuzne hotele. Kolika je važnost ove nagrade, govori činjenica da su samo 4 hotela iz Europe uvrštena na ovoj listi. Od 2005.g. kada je otvoren 7 soba i apartmana hotel je posjetilo 28.000 ljudi, pa hotel sigurno spada u najbolje popunjene hotele grada Splita, a kako i ne bi kada gosti spavaju na mjestu gdje je nekada spavao i sam Diokletian.
Na paljenju treće adventske svijeće - svijeće radosti skupile su se u hotelu Vestibul novinari večine tiskovnih i elektroničkih medija.
Uz domaćina direktora hotela Vestibul Bruna Nizića i Mladena Bogdana voditelja hrane i pića, u otvaranju manifestaciji su sudjelovali i Tomislav Šuta - direktor Regionalnog centra čistog okoliša, Alijana Vukšić - direktorica TZ Split, Paul Bredbury u ime FIJET-a Hrvatske i Ana Lončar, kiparica i autorica ovogodišnjih jaslica.
Bruno Nizić direktor hotela Vestibul, domaćin paljenja četvrte adventske svijeće
Alijana Vukšić direktor TZ Split
Treću svijeću adventskog vijenca upalili su novinari TV kuća.
Gastroadventski stol hotela Vestibul temeljio se na maslinovom ulju s dodatkom kamilice i to monosortnom maslinovom ulju od levantinke i oblice na kojemu je skuhana večina jela:
- File bijele ribe sa porilukom i lećom kuhanoj u kamilici , riblja ikra
- Bakalar na bijelo sa oblicom ( začinjeno uljemi maceratom kamilice)
- Bakalar na crveno obogaćen levatinkinim uljem i uljem kamilice i svinjski file sa mladim krumpirom, brokulom i umakom od crvenog kupusa, kadulje, kamilice i zrna gorušice
Kuharska ekipa hotela Vestibul, zaslužna za ova posebna adventska jela.
Kiparica Ana Lončar, direktorica TZ Split Alijana Vukšić, nutricionistica Olja Martinić, direktor Regionalnog centra čistog okoliša Tomislav Šuta i vlasnik hotela Vestibul Nenad Nizić.
Novinarska ekipa ...
i Oljina ženska podrška do slijedećeg Gastroadventa.