Gastroadvent 2017 3 4

 

Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Iako neobičan spoj ljekovitog bilja i maslinovog ulja, zapravo u potpunosti iskazuje spoj nutricionizma i gastronomije. Autorica ove jedinstvene manifestacije u doba Adventa nutricionistica Olja Martinić objašnjava:

"Postoje dvije vrste kamilice koje na ovogodišnjem Gastroadventu želimo predstaviti i implementirati u naša jela: 

njemačka kamilica - Chamomilla recutita i rimska kamilica - Chamaemelum nobile. 

Kamilica je najrasprostranjenija ljekovita biljka, tipičnog mirisa i okusa, koja ima dokazane ogromne koristi za ljudsko zdravlje. Ona smiruje, uljepšava, opušta i donosi miran san, umanjuje infekcije, a ipak je nerijetko uzimamo zdravo za gotovo. 

Maslina (Olea europaea) i maslinovo ulje izborili su se za zasluženo mjesto u gastronomiji zahvaljujući ozbiljnim zdravstvenim tvrdnjama koja dokazuju moć masline. U tradicionalnoj kuhinji maslinovo ulje je nezamjenjivo te daje osnovnu notu onoj posebnosti dugo vremena sačuvanih recepata. Poseban izazov je fitonutricija kojom i doslovno nudimo zdravlje na tanjuru."

Treću adventsku svijeću na splitskom gastro-adventskom vijencu zapalili su novinari televizijskih kuća, treće adventske nedjelje, 17. prosinca 2017. godine u 12 sati u prestižnom hotelu Vestibul Palace. Hotel Vestibul Palace u suradnji s hotelom Martinis Marchi, članovi grupacije STORIES- Jedinstveni Luksuzni Hoteli, domaćini su Gastroadventa u Splitu povodom paljenja treće adventske svijeće. Inače ove godine, hotel Vestibul Palace dobio je veliko međunarodno priznanje. Najprestižniji svjetski turistički vodič Fodors ga je uvrstio među 15 povijesnih objekata u svijetu koji su pretvoreni u luksuzne hotele. Kolika je važnost ove nagrade, govori činjenica da su samo 4 hotela iz Europe uvrštena na ovoj listi. Od 2005.g. kada je otvoren 7 soba i apartmana hotel je posjetilo 28.000 ljudi, pa hotel sigurno spada u najbolje popunjene hotele grada Splita, a kako i ne bi kada gosti spavaju na mjestu gdje je nekada spavao i sam Diokletian.

Hotel Vestibul Palace stalni je partner Gastroadventa svih osam godina i u cilju promicanja fitogastronomije za ovu priliku nudi sljedeća jela za građane i sve posjetitelje Splita tijekom trajanja Gastoadventa u Splitu:

  • Svinjski file sa mladim krumpirom, brokulom i umakom od crvenog kupusa, kadulje, kamilice i zrna gorušice
  • File bijele ribe sa porilukom i lećom kuhanoj u kamilici , riblja ikra
  • Bakalar na bijelo sa oblicom ( začinjeno uljemi maceratom kamilice)
  • Bakalar na crveno obogaćen levatinkinim uljem i uljem kamilice
  • Kolac „VeST“ Božićni kolač sa suhim smokvama, rogačom i medom

U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nude se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O'zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park

Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša. 

Ana Lončar je autor jaslica od komine masline te je primjer svim umjetnicima kako otpadna sirovina postaje zahtjevan umjetnički materijal i posebna inspiracija.

Gastroadvent 2017 3 1
Domaćin paljenju 3. zvjezde splitskog Gastroadventa bio je Hotel Vestibul Palace. ove godine, hotel Vestibul Palace dobio je veliko međunarodno priznanje. Najprestižniji svjetski turistički vodič Fodors ga je uvrstio među 15 povijesnih objekata u svijetu koji su pretvoreni u luksuzne hotele. Kolika je važnost ove nagrade, govori činjenica da su samo 4 hotela iz Europe uvrštena na ovoj listi. Od 2005.g. kada je otvoren 7 soba i apartmana hotel je posjetilo 28.000 ljudi, pa hotel sigurno spada u najbolje popunjene hotele grada Splita, a kako i ne bi kada gosti spavaju na mjestu gdje je nekada spavao i sam Diokletian.

Gastroadvent 2017 3 1
Na paljenju treće adventske svijeće - svijeće radosti skupile su se u hotelu Vestibul novinari večine tiskovnih i elektroničkih medija.

Gastroadvent 2017 3 1
Uz domaćina direktora hotela Vestibul Bruna Nizića i Mladena Bogdana voditelja hrane i pića,  u otvaranju manifestaciji su sudjelovali i Tomislav Šuta - direktor Regionalnog centra čistog okoliša, Alijana Vukšić - direktorica TZ Split, Paul Bredbury u ime FIJET-a Hrvatske i Ana Lončar, kiparica i autorica ovogodišnjih jaslica.

Bruno Nizić direktor hotela Vestibul, domaćin paljenja četvrte adventske svijeće


Alijana Vukšić direktor TZ Split


Tomislav Šuta - direktor Regionalnog centra čistog okoliša


Ana Lončar - kiparica i autorica ovogodišnjih jaslica od komina masline za koje kaže da su bile veliki kiparski izazov


Jaslice od komina masline kiparice Ane Lončar


Gastroadvent 2017 3 16
Autorica o projektu kaže:
"Jaslice od komina masline
Na taj dan rodio se mali Bog - Isus.
Razmišljajući o toj biti, postalo mi je logično objediniti zemaljski realnost i apstraktni pojam beskonačnosti prostora i duhovnosti.
Dvije velike vanjske kružne osi obložene maslinovim granama okružuju jaslice, predstavljaju kozmos, svemir - beskonačno prostranstvo koje nas okružuje. Kao prostorni crtež opisuju centar, jezgru.
Jaslice kao mobil kruže u spomenutim kružnim osima. Zemlja u omtaču.
Komina od masline kao bitni element ovih jaslica ukazuje na nekoliko simboličnih razina, kao i ostali elementi kamilice te maslinove grane. Zbog čvrstoće i otpornosti, maslina je simbol snage, a komina kao podloga jaslica podsjetnik na prolaznost, pepeo.
Sv. Obitelj kao sami centar događanja, napravljeni su od kamilice, biljke koja djeluje umirujuće i blagotvorno, a od davnine se koristi za ljekovite svrhe i upotpunjuje jaku simboliku korištenih materijala."

Voditeljica Marijola Milardović o važnosti kamilice u prehrani. 


Voditelj hrane i pića hotela vestibul Mladen Bogdan o jelima s kamilicom i maslinom. 


Gost oogodišnjeg Gastro adventa je bio i  Paul Bredbury dobitnik ovogodišnje FIJET nagrade Marco Polo. 


I na kraju autorica projekta Gastro advent nutricionistica Olja Martinić. Gastroadvent 2017 3 1
Treću svijeću adventskog vijenca upalili su novinari TV kuća.Gastroadvent 2017 3 1
Gastroadventski stol hotela Vestibul temeljio se na maslinovom ulju s dodatkom kamilice i to monosortnom maslinovom ulju od levantinke i oblice na kojemu je skuhana večina jela:

Gastroadvent 2017 3 1
  • File bijele ribe sa porilukom i lećom kuhanoj u kamilici , riblja ikra

Gastroadvent 2017 3 1
  • Bakalar na bijelo sa oblicom ( začinjeno uljemi maceratom kamilice)
Gastroadvent 2017 3 1
  • Bakalar na crveno obogaćen levatinkinim uljem i uljem kamilice i svinjski file sa mladim krumpirom, brokulom i umakom od crvenog kupusa, kadulje, kamilice i zrna gorušice

Gastroadvent 2017 3 1
Kuharska ekipa hotela Vestibul, zaslužna za ova posebna adventska jela.

Gastroadvent 2017 3 1
Kiparica Ana Lončar, direktorica TZ Split Alijana Vukšić, nutricionistica Olja Martinić, direktor Regionalnog centra čistog okoliša Tomislav Šuta i vlasnik hotela Vestibul Nenad Nizić.

Gastroadvent 2017 3 1
Novinarska ekipa ...

Gastroadvent 2017 3 1
i Oljina ženska podrška do slijedećeg Gastroadventa.