Ispis
Kategorija: Gastro reportaže
Hitova: 2016
21

 Dioklecijanova amfora je natjecanje kuhara koje se održava u Splitu u organizaciji SKMER-a (Udruge šefova kuhinje mediteranskih i europskih regija) i okuplja kuhare iz svih djelova Hrvatske. 

Prva Dioklecijanova amfora održala se u 2005. godini na inicijativu osnivača Saveza kuhara europskih i mediteranskih regija (SKMER) Mira Bogdanovića i njegove ekipe kulinarskih entuzijasta s ciljem da se osmišljavanjem i prezentacijom posebnih jela i receptura poveća udio domaćih, tradicionalnih jela u restoranskoj ponudi na području grada Splita.

Ciljevi manifestacije su:

Natjecanje u 2017. godini odvijalo se u dvije kategorije:

Natjecatelji su mogli sudjelovati u jednoj ili obje kategorije. Kuhari su jela pripremali “u živo” u natjecateljskim boksevima, svako jelo se posluživalo na 2 istovjetna tanjura – jedan izložbeni, a drugi za žiri. 
Uz svako jelo morao je biti naziv jela i receptura.Svaka od navedenih kategorija se bodovala pojedinačno i nagrađivala. Između onih natjecatelja koji su sudjelovali u obje kategorije birali su se ukupni pojedinci Dioklecijanove amfore. Ukupni pobjednici prva tri mjesta osvojili su i pehar i posebne nagrade.

Stručni žiri u sastavu Marija Lulić, Hrvoje Zirojević, Goran Staničić, Antun Nišević, Nikša Ivičević, Braco Sanjin i Ivan Pažanin, kao najbolje su proglasili:

Jela od bundeve

1. Jadran Grančić
2. Dejan Pivac
3. Aleksandra Basara

Jela od sabljarke
1. Jadran Grančić
2. Dejan Pivac
3. Toni Boban

Ukupni poredak:
1. Jadran Grančić
2. Dejan Pivac
3. Aleksandra Basara

U kuhanju brudeta poredak je bio:

1. AS Media
2. TV Nemani (HRT)
3. Gastarbajteri i Jedozovna ekipa Morskog prasca

Osim natjecanja održano je I nekoliko izvrsnih radionica I predavanja:

- Predavanja Važnost priče u gastronomiji Veljka Barbierija,
- Radionica Pripreme carpaccia Hrvoja Zirojevića,
- Enološka radionica Dalmacija kroz vino Franje Francema,

a sve je završilo Dioklecijanovom večerom u pripremi najtrofejnijih kuhara.

Atmosferu s natjecanja I oko natjecanja najbolje će dočarati nekoliko slika.

xxx

U predivnom ambijentu Vile Dalmacije natjecatelji se spremaju za natjecanje.

Na redu je jelo od bundeve,

a nakon toga je slijedilo jelo od sabljarke.

Maksimalna koncentracija u prezentaciji jela ...

kako bi i stručni žiri bio zadovoljan.

Jelima su bili zadovoljni i ostali sudionici manifestacije, sponzori i natjecatelji u kuhanju brudeta.

Natjecanje u kuhanju brudeta je naravno krenulo sa sjeckanjem.

Pobjednička ekipa AS Medije.

i njihov izbor vrhunske ribe.

Vesela Jedozovna ekipa Morskog prasca (Damir, Darko, Josip i ...

Vinci .

Svaki dio pripreme brudeta zahtjeva visoku koncentraciju.

i na kraju kada je sve složeno ostaje još napraviti par kuželja da se riba ne raspadne.

Miris je bio izvrstan, ...

a i prezentacija.

Niti teća nije izgledala loše,

a i ukus je bio dobar ...

što je potvrdio i stručni žiri ...

pa je ekipa podjelila treće mjesto s Gastrobajterima.

Svi sudionici natjecanja u pripremi brudeta zajedno sa žirijem.

Veljko Barbieri drži predavanje Važnost priče u gastronomiji.

Radionica Pripreme carpaccia Hrvoja Zirojevića.

Majstor Zirojević je otkrio mladim kuharima sve tajne pripreme carpaccia od ribe. Njegov osnovni postulat je 'Ništa se ne baca', 

pa je demostrirao i najskuplje jelo restorana Laganini na Paklinskim otocima - frigana kost od trlje koja ostaje nakon filetiranja.

I tanjuri Hrvoja izgledaju savršeno ...

...

a ukus carpaccia kombiniran sa svježim povrćem i prahom od maslina je poseban.

Za svečanu večeru na kojoj je bilo i proglašenje pobjednika pobrinuli sus se SKMER-ovi kuhari ...

pa je i tamo prvo jelo bio carpaccio od nekoliko vrsta ribe.

Ovogodišnji pobjednik Dioklecijanove amfore Jadran Grančić

Nikše Mimice iz omiške Kuće Sretnog Čovjeka koji je čaše na enološkoj radionici napunio poznatim Pribidragom.

i cjelokupna pobjednička ekipa ovogodišnje Dioklecijanove amfore.

A na kraju Damir je otkrio da mu je glavna ambicija postati jedan od ocjenjivača na kulinarskim TV natjecanjima, pa se zato i slikao sa svojim omiljenim sucem i kuharom.