
Plovdiv je drugi grad po veličini u Bugarskoj , grad povijesti i kulture smješten na obalama rijeke Maritsa koji će 2019.g. postati i europska prijestolnica kulture. Polovinom rujna 2016.g. Plovdiv je dobio posebno priznanje Međunarodne ugruge turističkih novinara i pisaca u turizmu (FIJET) - Zlatnu jabuku za poseban doprinos turizmu. Zašto je Plovdiv dobio ovako značajno priznanje može se vidjeti i iz ovog foto putopisa - Plovdiv u četiri slike. U četvrtom i zadnjem dijelu bavimo se Plovdivom regijom dobre hrane.

Malo dalje, cijeli ručak, od predjela, preko glavnog jela do kolaća doći će vas 20-ak leva što je oko 80-ak kuna.

U finom restoranu 280 g težak Pepper Steak dođe oko 102 kn, a 300 g težak odrezak od Black Agnus goveda 175 kn.

S druge strane u Kapani kavu možete popiti za 0,2 leva što je 0,76 kn

a u uličnoj pečenjarnici (skara znači roštilj) okruglice od mesa (ćufte) dođu 1,4 leva što je oko 1,5 kn.

Uličnih roštilja ima na sve strane, a za razliku od turskih roštilja bugarski ne prezaju od domaće svinjetine. Cijena kompletnog obroka je 2,5 leva što je manje od 10 kn. Ako vam ulična prehrana ne smeta (a imate i jednu plastičnu stolicu sa strane) u Plovdivu možete jesti po istim cijenama kao u Tajlandu, pa je pitanje zašto letjeti 10 sati ako se želite hraniti na ulici?

Grad je pun restorana, očito se priprema na to što će Plovdiv 2019.g. biti europska prijestolnica kulture.

Tipičan obrok u jednom od restorana (Amsterdam Restaurant) - za predjelo salata sa zapečenim sirom i krutonima,

glavno jelo, pileća prsa s povrćem na maslacu i

desert rapsodija od čokolade.

U malo boljim restoranima, kao što je 'Shtaslivci pod tepeto' blizu antičke opere kuhari se i malo više trude, bar prezentacijski.

Predjelo opet salata od sira s bazilikom,

glavno jelo zapečeni svinjski odrezak punjen sirom,

i za desert pita u karamelu od meda,

i sve to naravno uz izvrsna vina.

Svugdje se dobro jede, a posebno dobra atmosfera je bila u Manastiru Sv. Nedjelje ...

Uz izvrsnu manastirsku rakiju ...

odlično je pasao slana pita od sira i slatke baklave.

Vinarija i butik spa hotel Todoroff također imaju dobru kuhinju.

Predjelo od ribanog celera i mrkve,

glavno jelo pastrva,

a kolač umjetnička kreacija od sira i karamela ...

i što je još važnije uz izvrsna vina vinarije Todoroff.

I na kraju, paralleno uz oproštajnu večeru u prostorima Park hotela St.Petersburg odvijalo se i vjenčanje ...

zaljubljenih i veselih mladenaca ...

uz još veselije svatove ...

a niti hrane nije nedostajalo.
Za to vrijeme veselo je bilo i na završnom druženju FIJET-ovaca. Ipak je Plovdiv dobio zlatnu jabuku.