Ispis
Kategorija: FIJET putopisi
Hitova: 3450

maroko 3 1

Svake godine svjetska udruga turističkih novinara i pisaca u turizmu F.I.J.E.T.  organizira godišnji kongres u drugoj zemlji domaćina. Ove je godine to bio Maroko, točnije Marrakech, a nakon kongresa organiziran je i trodnevni izlet preko gorja Atlas u Saharu. Cilj je kongresa i promocija turističkik zanimljivosti zemlje domaćina kojem je među pogledajte kroz tri foto reportaže. Prvoj je tema Marrakesh, drugoj Atlas i Sahara, a treća kroz slike prikazuje ljude, boje, mirise i okuse Maroka. Ovo je reportaža bez puno komentara, slike same sve govore.

U prvom su dijelu ljudi Maroka ...


Vodič u filmskom gradu.


Naš vodič.


Prodavač fosila.


Svirač na rezervaru u Marrakechu.


...


Kuhar u šaturu u Sahari.


Prodavač na tržnici Marrrakecha.


Vodič deva u Sahari.


...


Vlasnik restorana.


Trenutak odmora.


Svirač u muzeju vode.


Svirač u hotelu u Marrakechu.


Lokalni prijevoz.


O vrećo što si velika !


Lokalni prijevoz broj 2.


Brzogriz Marrakecha.


Prodavačica argamovog ulja.


Blagajnice suvenir dućana na Atlasu.


Prodavačica suvenir dućana na Atlasu.


Proizvodnja argamovog ulja.


Brzogriz u Marrakechu.


Razgovor.


Trbušna plesačica.


Trbušna plesačica.
A sada uzorci i boje Maroka.


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...


...
I na kraju hrana koja obiluje povrćem, voćem i začinima. Teško je opisati što je sve bilo na tanjurima. Pokušajte prepoznati sami.


Salate na sto načina ...


pirjano povrće ...


...


...


Meso u umaku od maslina.


Kuhano povrće.


Masline na sto načina.


...


Složenac od kupusa i dagnji i rižoto od kozica.


...


Ječam s povrćem.


Kuhana mrkva.


Marokanski pilav.


Zapečene rajčice.


Slano punjeno prho tjesto.


Nezaobilazni couscous.


Pržena riječna riba.


Pečene paprike.


Losos (naravno nije marokanski, ali ovim pokazuju da se razumiju i u svjetsku kuhinju).


Popečci od tijesta.


Juneći punjeni odresci.


Polpete.


Arabeska od voća.


Pečeno janje u Sahari.


Slatko - slani specijalitet - pita od mjevenog mesa s rastrgatim korama.


okus je poseban - ovo jelo treba svakako probati.


Jutarnji obrok - juha od raskuhane zobi.


Nezaobilazni marokanski tajine ili tagine. Ovo je baza u koju se stavi žeravica ...


a na to ide posuda s mesom i povrćem.


Ovo je bio tagine od govedine sa suhim šljivama pod šatorom u Sahari. Bio je izvrstan.


Marokanska kuhinja je popularna, pa na svakoj stajanki uz cestu možete kupiti knjige s marokanskim receptima.


a koliko sve to dođe najbolje pokazuje jedan tipični cijenik iz Marrakecha. 1 markanski dirham je cca. 0,7 hrvatskih kuna, što znači da najskuplji tagine dođe 70 kn (100 dirhama), ali je prosjećan tagine 49 kn za 2 osobe (70 dirhama).


Posebna priča u Maroku je arganovo ulje koje je posebno baš za Maroko, gdje najbolje uspijeva i najviše se proizvodi. Ovo je biljka argan na kojoj rastu plodovi slišni maslinama.


Nakon berbe i sušenja dobije se nešto slično koštunjičavom voću ...


što treba rzabiti i izvaditi jezgru. 


Naravno više manje sve se radi ručno.


U dućanima na Atlasu gdje se i najviše nudi arganovo ulje lokalne žene vrlo zorno prikazuju cijeli proces proizvodnje.


Jezgre se sada mogu ili pržiti ili ne pržiti. Po tome i razlikuju dva tipa arganovog ulja. Ovo s prženim sjemenkama se koristi i u kuhanju, a ovo sa sirovim u kozmetici.


Slijedeći je korak u malim mlinovima mjljevenje sjemenki i ...


dobivanje sirovog ulja ...


koje se filtrira i puni u boce. Arganaovo ulje uz krasan miris odlikuju brojna zdrava svojstva, posebno u njegovanju kose i kože.


Dosta se koristi i u prehrani, miješano s medom i drugim začinima, a dodaje se i u couscous.