Bacalhau à Lageriero - Slani bakalar pohan i zapečen

Pohani bakalar pečen u pećnici. Zanimljivo i dobro. Mislim da bi se na isti način mogli pripremati i duboko smrznuti filei oslića, naravno bez moćenja u vodi.

Sastojci za 4 osoba

800 g slanog bakalara
4 češnja češnjka
maslinovog ulja
2 jaja
1 limun
40 g mrvica od kruha
1/2 l mlijeka


Odslaniti slani bakalar tako da ga se 24 do 36 sati namače u hladnoj vodi, mjenjajući vodu nekoliko puta. Oprati, staviti u posudu, preliti mlijekom, a na vrh staviti češnjak rezan na kolutiće, posoliti, popartiti i iscjediti sok limuna.

Staviti bakalar u tučeno jaje i ostaviti gar par minuta. Uvaljati u mrvice i naslagati u posudu za pečenje kojoj je na dno stavljeno 6 žlica ulja i 3-4 žlice marinade u kojoj se bakalar močio. Peći na 180 stupnjeva 25 minuta. Za vrijeme pećenja preljevati ostatkom marinade. Služiti sa svježom salatom.