Bacalao a la Vizcaina
- Bakalar na Baskijski način
Sastojci za 4 osobe
500 g slanog bakalara kojem je izvučena sol (vidi prethodne recepte)
4 osušene slatke crvene paprike ili 2 svježe slatke crvene paprike
4 velike žlice maslinovog ulja
4 nasjeckana srednja crvena luka (kapule)
2 nasjeckana češnja češnjaka
1 velika žlica nasjeckanog peršina
2 žumanca tvrdokuhanih jaja
1 mala suha ljuta papričica (chilli paper)
Postupak:
1. Odstraniti sol iz riba namačući je 24 sata. Odstraniti kosti i kožu i izrezati
je u 3.5 cm debele dijelove.
2. Ako se koristi suha paprika močiti je u vrućoj vodi 30 minuta. Isjeckati
je. Ako se koristi svježa samo je isjeckati.
3. Na maslinovom ulju zažutiti crveni luk, češnjak i peršin. Dodati papriku
i žumanjac od tvrdo kuhanih jaja, te kuhati 5 minuta.
4 . Prebaciti smjesu u mikser i napraviti od nje gustu pastu. Vratiti u tavu
i dodati 250 ml vode. Dodati chilli papriku i kuhati 15 minuta.
5. Staviti smejsu na dno posude za pečenje, poslagati bakalar te ponovo prekriti
smjesom. Poškropiti maslinovim uljem te peći na 170 o C 30 minuta.
6. Servirati u istoj posudi s tvrdo kuhanim krumpirima.