naslov1naslov21

 

Ars culinaria - umjetnost  kuhanja. Da li je kuhanje umjetnost ? Svi će se lako složiti da su vrsna kulinarska djela i te kakve umjetničke kreacije koje gode svim ljudskim čulima. A kada ih neko u skromnim brodskim uvjetima uspije ostvariti, onda je on sigurno najpoštovanija osoba na brodu. Kako to postiči ? Strpljivo i s puno ljubavi koristeći iskustva onih koji su to prije nas naučili. U našoj "školi" nastojati ćemo prikupiti iskustva svih onih koji su već kuhali na brodu, bilo da su kuhali za vrijeme ležernih krstarenja ili za vrijeme višednevnih regata kada je svako kilo hrane "nepoželjni" teret. U naslovu je "Ars Culinaria Nautica Adriatica" što prije svega znači da ćemo se prvenstveno baviti brodskom kuhinjom našeg Jadrana, ali i recepti ostlih krajeva prilagođeni brodu i brodskoj kuhinji neće biti zanemareni. Ove stranice (kao i većina ostalih u našem "Morskom prascu") otvorene su i vama. Pošaljite nam vaša iskustva, najbolje e-mailom, rado ćemo ih uvrstiti.

Sadržaj:
Dio 1. Uvod(na) razmišljanja (1.travnja 2000.)
Dio 2. Opremanje brodske kuhinje (18. lipnja 2000.)
Dio 3. Nabavljanje namirnica (6. kolovoza 2000.)
Dio 4. Osnovni recepti i prijedlozi jelovnika (15. kolovoza 2000.)
Dio 5. Spremanje i čuvanje namirnica (12. rujna 2000.)
Dio 6. Kuhinja "Hrvatske čigre" (2. prosinca 2000.)
Dio 7. Kako se hraniti kad je more nemirno (18. ožujka 2001.)
Dio 8. Svemogući lonac (04. srpnja 2001.)
Dio 9. Kako na brodu nahraniti 16 ljudi (26. kolovoza 2001.)

  

UVOD(na razmišljanja)

Spremete se na krstarenje. Koje namirnice kupiti? Koliko treba ulja, šećera, piva, tjestenine? Gdje ih na brodu pospremiti? Kako ih sačuvati za vručih ljetnih dana? Kako ih pripremiti da svi na brodu budu zadovoljni? Pitanja je stotinu, a i odgovora sigurno onoliko koliko ima različitih ljudi na brodu. Teško je davati jedinstvene savjete što kuhati. Ukusi su različiti, navike su različite. Možda ih i nije teško zadovoljiti kada se iza ugla nalazi dobro opremljeni dućan ili tržnica.

A što ako ste negdje na sred mora ili usidreni u nekoj od pustih (prekrasnih) plaža našeg Jadrana, a ustanovite da bi posada jela jaja, a jaja nisu kupljena, ili da ste zaboravili uzeti vadičep, a u brodskim skladištima leže desetine butelja prvoklasne Žlahtine? Za jaja više manje, jest će se nešto drugo, ali za vadičep je "stati i plakati" ili iz alata izvaditi odbvijač i pokušati (barbarski) otvoriti butelju prvoklasnog vina.

U stvari jedini pravi odgovor bi bio: To vam se nije smjelo dogoditi!!! Odlazak na more, pogotovo višednevni, ozbiljan je događaj koji zahtjeva pedantno planiranje, a pogotovo kada je riječ o hrani. Olovka, papir i precizni plan:
- U čemu kuhati?
- Što, kada i kako kuhati?
- a prema tome i: Što i koliko kupiti?
To su pitanja na koja ćemo ovim nizom tekstova nastojati odgovoriti. 

Pet je situacija u kojima na brodu treba kuhati:

1. jednodnevni izleti,

2. vikend krstarenja,

3. višednevna krstarenja s mogućnošću povremene popune naših skladišta hrane,

4.višednevna krstarenja na otvorenom moru ili kroz nenaseljene arhipelage,

5. višednevne regate.

Svaka od njih zahtjeva poseban pristup planiranju jelovnika, planiranju nabavke namirnica, te organizaciji kuhanja na brodu.  Na ovim stranicama pokušati ćemo prikupiti iskustva o tome, s posebnim naglaskom na jednostavno brodsko kuhanje, na recepte koji su prilagođeni brzoj pripremi (ukusnih) obroka.

Stjecajem okolnosti kada god se nađem na brodu mene dopadne kuhati. A ja se ne bunim, dapače  to mi je i drago (ukoliko imam dovoljno pomagaća koji će čistiti krumpire i sjeckati povrće), pa je tako iza mene puno pripremljenih obroka u brodskim uvjetima. Kuhao sam u skromnoj priručnoj kuhinji regatnog krstaša Staga 24, ali i u velikoj dobro organiziranoj kuhinji regatnog krstaša Oyster 65, kao i u luksuznoj kuhinji motorne jahte Squadron 65. Kuhao sam samo za sebe, za male posade, za velike posade. Ali sigurno među vama ima onih koji o tome još bolje znaju. Javite nam se. Pišite nam. Zajedno ćemo postaviti temlje ovog hrama zvanog "ARS CULINARIA NAUTICA ADRIATICA"

Jasno nećemo zaboraviti niti stvarne gastronomoske hramove razasute po uvalama naše obale i ootoka. Ako ste otkrili neki mali restoran u kojem nona Mara kuha najbolji brudet na Jadranu, javite man, pošaljite sliku, kako bismi i svi mi ostali uživali u njenom brudetu (ako nas put nanese u tu uvalu). 

Naš e-mail je otvoren svim vašim prijedlozima. I na kraju zaključimo slikom sa početne stranice našeg časopisa. Neka nam brodska trpeza izgleda baš ovako: