Adriatic Gastro 2018 01

Međunarodnom festivalu gastronomije i turizma Adriatic Gastro Show koji  se po četvrti put održava u Splitu. Osim izlagačkod dijela, kao i uvjek na Adriatic gastro Show, bogat  je i popratni program.  U četvrtak 8.02.2018. uz Beef Shop nastupili su vrhunski chefovi udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER). Program je bio bogat i zanimljiv:

Četvrtak 8.02.

11:00 MASTER CLASS ZA CHEFOVE I F&B MANAGERE:

Zero waste – food management (Kako optimizirati poslovanje), Peride Giovelli
Mogućnosti i prednosti korištenja MULTI SLIM konvekcijske pećnice, Željko Neven Bremec

13:00 BEEF SHOP – Prezentacija odležanih steakova

14:00 - 17:00 MASTER CLASS ZA CHEFOVE I F&B MANAGERE: Vrhunski okusi začina, Reprezentacija chefova udruge Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija

a kako je bilo na prezentacijama najbolje ilustriraju slike i kratke video sekvence u nastavku:


Adriatic Gastro 2018
Beef Shop i prezentacija steakova ...

Adriatic Gastro 2018
koji su odležali i posebnim marinadama.
 
Adriatic Gastro 2018
Nije se radilo o bifteku, već odresku iz buta goveda i posebne pasmine isrskih goveda. Uz dobro pripremljenu marinadu i ...

Adriatic Gastro 2018
vrhunsku pripremu bili su bolji od bifteka.

Adriatic Gastro 2018
Slavna Mare iz ŠKMER-au pripremi svježih njoka Nichi ...
 
Adriatic Gastro 2018
a onda je nastupio Toni Boban, pobjednik prošlogodišnjeg natjecanja kuhara u Makarskoj IKKER 2017, koje se i naravno ove godine događa >>> vidi konferenciju za tisak). Odlučio se za rižoto s kozjim mlijekom koji je naučio za vrijeme stručne prakse u Italiji.

Tonijev rižoto s kozjim mlijekom:


Rižoto je pri kraju ...
još samo završno majoneza od vlasca:


Adriatic Gastro 2018
Zadnji dodir majonezom od vlasca ...
 
Adriatic Gastro 2018
i evo Tonijevog tanjura - kremasta riža kuhana u kozjem mlijeku sa ciklom, čipsem od cikle, korabom, mljevenim pistaciom i majonezom od vlasca. 

Adriatic Gastro 2018
Uz pomoć mladih ŠKMER-ovaca bilo je dovoljno tanjura i za sve ono koji su htjeli probati Tonijevo jelo. 

Adriatic Gastro 2018
Da se radi o kuharu kojem je kuhanje u krvi govore i Tonijeve tetovaže ...
 
Adriatic Gastro 2018
Željko Neven Bremec se posvetio kuhanju sa začinima Kotanyi-a ... 

Željko Neven Bremec kuha s Kotanyi začinima:


Adriatic Gastro 2018
Njegov je odabir bilo razno povrće ---

Adriatic Gastro 2018
uz goveđe obrazine kuhane 2 x po 8 sati Sous Vide na niskoj temperaturi ...

Adriatic Gastro 2018
a kao prilog su išle rimske njoke, te dva demi-glas umaka. jedan s prošekom, zvjezdastim anisom i cimetom, a drugi sa crnim vinom i zelenim paprom. Na tanjuru je bila i sotirana čili papričica, te malo tikve i cikle. 

Nekoliko riječi o jelu:


Adriatic Gastro 2018
Bremec je baš taj dan imao i rođendan pa je dobio ...

Adriatic Gastro 2018
i prigodnu tortu.
 
Adriatic Gastro 2018
Treći junak je bila Anđela Livančić, pobjednica kuharskog natjecanja Dioklecijanova amfore. Kuhala je nagrađeno jelo s natjecanja:

Sotiranje špageta od tikvica:


Adriatic Gastro 2018
Spremala je špagete od tikvica...
 
Adriatic Gastro 2018
uz lignje kuhane u aromatiziranoj vodi s ružmarinom, sotiranim crvenim lukom i kozicama.

Adriatic Gastro 2018
U prezentaciji je Anđeli pomogao i Bremec.

Adriatic Gastro 2018
Anđelin tanjur.

Prezentacija jela:


Adriatic Gastro 2018
I an kraju chef Damir Tomaš iz restorana hotela Meteor u Makarskoj.

Adriatic Gastro 2018
Pripremio je neobično jelo: Tuna Wellington - Tuna premazana umakom od gljiva, maslina, kapara i slanih inčuna u mrežici od tikvice i mrkve ...

Adriatic Gastro 2018
uz zapečenu palentu ...

Adriatic Gastro 2018
i juice od kozica. Kako kaže Damir juice se radi na način da sena maslinovom ulju karameliziraju kapula i mrkva uz glave od škapa i kozice doljevajući konjak i bijelo vino.

Adriatic Gastro 2018
Još malo i tanjuri za publiku su gotovi ...

Adriatic Gastro 2018
na veliko zadovoljstvo Romane iz Nirsa, te Pave i Tonija iz konobe Toni, Dol Brač. Pavo i Toni koji su donjeli i izvrsno bračko vino koje se savršeno sljubilo s tunom Wellington.