Gastroadvent 2017 4 1

Ovogodišnji Gastroadvent u znaku je masline i kamilice. Ove dvije posebne biljke cvjetaju u ljeto, cvjetovi su im bijele boje. Kod masline koristimo plod dok kod kamilice koristimo cvijet. Samo u Gastroadventu spojene su ove dvije biljke koje po znanstvenim tvrdnjama: umanjuj upalne procese; umiruje; otklanja grčeve; smanjuje povišen kolesterol; detoksicira ...

 Olja Martinić, nutricionistica i autorica Gastradvnta u Splitu u pozivu na Gastroadvent je napisala: "Hieronymus Bock koji je u 16. stoljeću liječio biljem napisao je; Bez tog cvijeta, sasvim obične kamilice, ne može se ništa postići, jer nema korisnije biljke kao lijeka nego što je upravo cvijet kamilice, koji se upotrebljava za sve bolesti.

Makar je Plinije i Dioskorid spominju kao najvažniju ljekovitu biljku mi je spajamo sa maslinovim uljem i pričamo o zdravlju. Grad Split je jedinstven i po tome što je nastao na izvoru sumpornih voda i nudi veličanstvenu gastronomiju uz promicanje mediteranskog bilja.

Cvjetovi kamilice se koriste za pripremu napitaka, eteričnog ulja, hidrolata, likera od kamilice, vina od kamilice, a posebnim lijekom se smatra med sa mljevenim cvjetovima kamilice. U fito gastronomiji posebno važnu ulogu ima maceracija kamilice u maslinovom ulju. Ne mjenja okus i miris jelu dok dodatno pojačava željeni zdravstveni učinak."

Destinacijom godine zasluženo je proglašen Grad Split, a na svima nama je da obogaćujemo ugostiteljsku ponudu i širimo znanja. Četvrtu adventsku svijeću na našem gastro-adventskom vijencu zapalili su radijski novinari, četvrte adventske nedjelje, 24. prosinca 2017. godine u 14 sati u uglednom restoranu Zrno Soli.

Restoran zrno Soli je jedan od najprestižnijih restorana koji njeguje vrhunsku gastronomiju i posebnu pažnju posvećuje upotrebi lokalnih namirnica. Stalni je partner Gastroadventa svih osam godina i u cilju promicanja fitogastronomije za ovu priliku nudi sljedeća jela za građane i sve posjetitelje Splita tijekom trajanja Gastoadventa u Splitu:

Za raskošnoj trpezi u znaku maslinovog ulja i kamilice prioremio je:

  • Pašteta od bakalara s chipsom od parmezana i kamilice
  • Krem juha od poriluka i blitve s krutonima od kamilice
  • Bakalar na bijelo na kremi od krumpira s okusom tartufa
  • File oradena pireu od celera i batata sa emulzijom od cvjeta kamilice
  • Sorbeto od limete sa snijegom od maslinovog ulja i prepečenim pinjolama
  • Fritule punjene vanili-kamilica kremom
  • Liker od kamilice i suhih smokava

U ugostiteljskim objektima tijekom prosinca nude se jela po promotivnim cijenama. Sudjeluju: Zrno Soli, Uje oil bar, O'zlata, Velun, Para di šoto, OLIVE TREE, Bajamonti, Zinfandel, Torito food bar, hotel Marvie, hotel Consul, hotel Park

Ovogodišnji gastro-adventski vijenac izradili su polaznici Agencije za strukovno obrazovanje uz mentorstvo profesorice Gordane Zvjerković. Korišteni su dijelovi masline koji ostaju nakon održavanja maslinika, uz podršku Regionalnog centra čistog okoliša. 

Ana Lončar je autor jaslica od komine masline te je primjer svim umjetnicima kako otpadna sirovina postaje zahtjevan umjetnički materijal i posebna inspiracija.

Gastroadvent 2017 4 2
Domaćin paljenju 4. zvjezde je bio ugledni splitski restoran Zrno Soli ...

Gastroadvent 2017
Restoran sa čije se terase ...

Gastroadvent 2017
pruža jedan od najlepših pogleda prema Splitu.

Gastroadvent 2017
U božićnom ugođaju restorana ...

Gastroadvent 2017
...

Gastroadvent 2017
održala se manifestacija paljenja četvrte svijeće ovogodišnjeg Gastroadventa u Splitu.

Mariola Milardović Perić otvara manifestaciju paljenja četvrte gastroadventske svijeće:


Alijana Vukšić predsjednica TZ Splita:


Ivo Vrdoljak vlasnik restorana Zrno Soli:


Stjepan Vukadin glavni kuhar restorana Zrno Soli:


Olja Martinić autorica manifestacije:


Mariola Milardović Perić čestitka:


Gastroadvent 2017
Igor Belamarić predstavlja instalaciju Vrt masline.

Gastroadvent 2017
Svijeću Ljubavi su upalili novinari radijskih postaja ...

Gastroadvent 2017
...
Paljenje četvrte gastroadventske svijeće u Splitu - pale je radijski novinari:


Gastroadvent 2017
ali su im se u paljenju svijeće pridružile i sve novinarke koje su ove godine sudjelovale na Gastroadventu.

Gastroadvent 2017
Za Gastraventsku trpezu hotela Zrno Soli pobrinuo se Stjepan Vukadin glavni kuhar restorana Zrno Soli.

Gastroadvent 2017
Prezentacija gastroadventskih jela restorana je kao i uvijek bila posebna ...

Gastroadvent 2017
Poljički soparnik i ruža mesnih i sirnih narezaka ...

Gastroadvent 2017
Uz dekoraciju plave soli Zrno Soli su pripremili i ...

Gastroadvent 2017
Salatu od hobotnice na način Zrna Soli, ...

Gastroadvent 2017
a svi su primjetili da je salata od hobotnice na brusketama bila još bolja.

Gastroadvent 2017
  • Pašteta od bakalara s chipsom od parmezana i kamilice.
Gastroadvent 2017
Pohani bakalar sa cvijetom kamilice.

Gastroadvent 2017 4 17a
  • Bakalar na bijelo na kremi od krumpira s okusom tartufa
Gastroadvent 2017
Gratinirani bakalar.

Gastroadvent 2017
Pljukanci s lignjom i cvijetom kamilice.

Gastroadvent 2017
Zeleni rižoto od plodova mora s aromom kamilice.

Gastroadvent 2017
Kao i uvijek ponuda slatkih jela restorana Zrno Soli je bila posebna.

Gastroadvent 2017
...

Gastroadvent 2017
  • Fritule punjene vanili-kamilica kremom
Gastroadvent 2017
Različite kreme ...

Gastroadvent 2017
a posebnu pažnju je privukao kliški specijalitet koji se i ne sreće tako često - slatki soparnik ...

Gastroadvent 2017
kojem je ovaj put dodan i cvijet kamilice.

Gastroadvent 2017
Za muzički ugođaj su se pobrinuli violinistica Majda Goluža i gitarista Paul Coleman.

Gastroadvent 2017
Gastroadventska prezentacija restorana Zrno Soli se svidjela svima, pa evo nekoliko foto impresija ...

Gastroadvent 2017
...

Gastroadvent 2017
...

Gastroadvent 2017
...

Gastroadvent 2017
...

Gastroadvent 2017
...

Gastroadvent 2017
Da sve teće glatko zaslužni su bili konobari restorana Zrno Soli.

Gastroadvent 2017

Jelena Hrgović, Zamjenica gradonačelnika Splita, Predsjednica Organizacijskog odbora i nutricionistica Olja Martinić, Autorica projekta Gastroadvent u Splitu s novinarima.


Gastroadvent 2017
Uz Oljinu nutricionističku čestitku ...

Gastroadvent 2017
zlatni zalazak sunca iza Šolte ...

Gastroadvent 2017
koji su ribari iskoristili za ribolovni smiraj.