Ispis
Kategorija: Gastro reportaže
brac 1 1


XII. međunarodni kulinarski festival “Biser mora” održao se od  06.04. – 9.04.2017.g., u hotelima Supetrus, Supetar, otok Brač u organizaciji SKMER-a , Saveza skuhara mediteranskih i europskih regija. Ovo je jedno od najstarijih natjecanja kuhara od razine učenika srednjih škola pa do masterklase, a uz to  ne manjka niti prezentacija, degustacija, majstorskih radionica. Kako je bilo danas tijekom prvog dana natjecanja pogledajte u kratkoj foto reportaži, a detalje o manifestaciji možete pronaćii na stranicama organizatora SKMER-a ili na  Facebook stranici Bisera mora. Danas su se natjecali u kategorijama ribe i rižito, a centralni dio dana bio je namjenjen natjecanju učenika srednjih kuharskih škola. Grand prix su dobili učenici Srednje gostinske in turistične šole iz Radovljice, Slovenija u sastavu Miha Demšar, Klementina Košir i Damijan Kožuh, ali u biti svi su bili pobjednici. Što su mladi kuhari kuhali pogledajte u foto-reportaži zajedno s kratkim presjekom ostalih najvažnijih današnjih događanja.

brac 1

 Biser mora uz natjecanje obično prati i prezentacija i degustacija proizvoda. Ovu su godine to bili sirevi Puđa ...

brac 1

Proizvodnja mini salata Ankice Delić.

brac 1

 Mlade klice suncokreta, ječma, kukuruza, slanutka ... možet i svake subote kupiti na splitskom pazaru.

brac 1

 Proizvodnja aromatizirane soli iz Slovenije predstavila je neobične soli s okusima dimljene paprike, jastoga, vina cabernet sauvignion, mediteranskog bilja ... koje u normalnoj prodaji koštaju od 7,5 do 10 EUR-a po bočici od cca. 10 dkg.

brac 1

I ove su godine ukrajinci prikazali njihove slatke kreacije ...

brac 1

Uskrsni rog izobilja ...

brac 1

i svadbena torta ...

brac 1

s jestivim šećernim makovima.

brac 1

Paralelno s natjecanjima idu i kuharske radionice. Nakon demostracije pripreme orzota s jadranskim kozicama i sušenim rajčicama Konobe Mario iz Rogoznice, Anil Grover iz Indije prezentirao je pripremu curry-a od janjetine i ovčetine ...

brac 1

na veliko zadovoljstvo sudaca koji su sudili od ranog jutra.

brac 1

Slijedeće je bo Kotanyi Show - ovaj put mini pice pripremljene u tavi od vodenog tjesta.

brac 1

Posebnu degustaciju je pripremio restoran Boko iz Gevgelije Makedonija.

brac 1

U centralnom dijelu prezentacije bila je gibanica punjena ajvarom, ...

brac 1

a za slatko jelo prezentirano je slatko od lubenice, slatko od divljih smokava i slatko od pitomih smokava sa slike ...

brac 1

na posebno zadovoljstvo vlasnika Konobe Toni iz Dola i predsjednice TZ Split Alijane Vukšić.

brac 1

Restoran Vodenica iz Beograda prezentirao je jedan od specijaliteta koji nudi u svom restoranu ...

brac 1

Leskovačku mučkalicu uz kajmak i čvarke ...

brac 1

a to je opet izazvalo oduševljenje kuhara Igora pl.Živanovića i predsjednika SKMER-a Željka Nevena Bremeca.

brac 1

I na kraju takmičenje mladih kuhara iz ugostiteljskih škola. Natjecatiteljima smiju pristupiti samo suci, a mentori se moraju držati daleko. Na slici učenici iz Radovljice koji su dobili Grand Prix između 12 ekipa.

brac 1

Trenutak koncentracije mladih kuhara iz Makedonije

brac 1

i još jedne mlade ekipe.

brac 1

A sada malo učeničkih kreacija koje vizualno izgledaju jako maštovito. Nismo ih kušali pa ne znamo kakav je bio okus, to je bila privilegija samo sudaca - ostali mogu uživati samo u izgledu jela.

brac 1

Predjelo od sirove ribe.

brac 1

Maštovito panirani škampi.

brac 1

Predjelo pobjedničke ekipe učenici Srednje gostinske in turistične šole iz Radovljice - jelo se zove Šetnja po livadi (Walking Across Meadow) a sastoji se od dimljene pastrve, pjenom od tartar sosa s hrenom, na salati od ajdove kaše uz mariniranu ciklu u umaku od malina. 

brac 1

Maštovito predjelo u boci.

brac 1

Predjelo od tempura povrća s mrežom od sira.

brac 1

Rižoto s inčunima.

brac 1

Ovo nije slatko, ovo je predjelo.

brac 1

Kao glavna jela nudilo se svašta, s obzirom da namirnice nisu bile određene, ali su se najviše pripremali janjeći kotleti na sto načina.

brac 1

Janječi kotleti ...

brac 1

Janječi kotleti ...

brac 1

Janječi kotleti ...

brac 1

Janječi kotleti ...

brac 1

Janječi kotleti ...

brac 1

Ovo nisam uspio detektirati, ali izgleda dobro.

brac 1

Okruglice od iznutrica ...

brac 1

Zarolana meso s milion dodataka.

brac 1

I napokon ribe ...

 

brac 1

a posebno maštovito je izgledala punjena lignja,

brac 1

I na kraju slatko. Autori iz srednje škole u Podgorici su ovo jelo nazvali Ljubavno gnijezdo, ali što je u njemu nismo doznali.

brac 1

Čokoladni lava kolač.

brac 1

Što volim crveno ...

brac 1

a pogotovo u kombinaciji sa žutim i zelenim.

Danas je bilo i nekih drugih događanja, od majstorske radionice u izradi jadranskih sushia i najecanja splitskih kuharskih timova, ali o tome u slijedećoj reportaži.