Gastroadvent 2016 4 1


Gastroadvent je prva ikada održana manifestacija na temu adventa u Splitu.Cilj je poboljšanje turističke ponude, očuvanje starih  običaja i recepata te isticanje benefita mediteranske prehrane. Ovogodišnji Gastroadvent je manifestacija koju podržava Hrvatska Turistička zajednica, a svake godine posebnu pažnju posvećuje jednoj namirnici i  ističe njena svojstva. Autorica projekta nutricionistica Olja Martinić ove je godine za temu Gastroadventa izabrala maslinu.

Četvrta adventska svijeća zapaljena je u  uglednom restoranu Zrno Soli u Uvali baluni 8 u Splitu. Zapaljena je svjeća mira i nazdravljena uz suhi martini.  Maslina je dio pića martini bianco koje se kao i svaki koktel pije, a na Gastroadventu u Splitu Martini bianko se grickao. Naime po metodi molekularne mixologije Tonči Drlje iz učilišta Aspira pripremio je zalogaje  suhog martinija, ali više o tome u foto reportaži.

Veličanstvena maslina (Olea europaea) najčešće je  spominjana biljka u prvim medicinskim knjigama, starim kuhinjama ali i u umjetnosti.  Mudri  Hipokrat je maslinu smatrao pomoćnim lijekom za više od šezdeset bolesti, a brojne suvremene znanstvene studije potvrđuju da maslina ima uistinu blagotvoran ...

Visok stupanj probavljivosti ( probavljivo kao - majčino mlijeko) kao i  nutritivni sastav, maslinu i njeno ulje,  postavljaju na pijedestal proglašavajući je  namirnicom broj I. . Simbol je  mira i nepobjedivosti. Simbol je snage i izdržljivosti a ponajviše simbol zdravlja.

IV adventsku svijeću  na splitskom gastro adventskom vijencu zapalili su novinari TV postaja uz program:
  
1)    Predstavljanje domaćina događanja
2)    Maslina u molekularnoj mixologiji
3)    Maslina  i ulje  u mediteranskoj prehrani, slastičarstvu
4)    Varenik kao zaslađivač bez mane, degustacija varenika
5)    Prezentacija jela  
6)    Paljenje prve  svjećice
7)    Degustacija jela

Paljenje 4. adventske svijeće u restoranu Zrno Soli uz svečano ozračje i prigodni MENÜ ...
● Canape (4) ...  s paštetom, s dimljenim lososom, s pjenicom od hrena i četvrti s tapenadom od maslina
● dalmatinski pršut i sirevi uz selekciju najboljih maslina
● rolane tortilje s krem sirom i povrćem uz dodataka najboljih maslina
● pohani crni rižot
● sushi od tune i lososa
● pečeni ramstek - roastbeef
● mornarski rižot alla Zrno Soli
● rižot s maslinama i Zrnom Soli
● gulaš od jelena
● pohane punjene masline
☆ Slatki MENÜ  by Julija Zrno Soli
● domaći kiflići s maslinama punjeni šunkom i sirom
● domaća pita s maslinama
● Mousse od tamne čokolade i naranče s maslinovim uljem
● Torta od sira s preljevom od metvice i maslinovog ulja
● Keksi od ružmarina i limuna s maslinovim uljem
● Prhki prutići od badema i suhih smokava s maslinovim uljem
● Suhi Julijini kolačići Miris Božića u Zrno Soli
● Itd.
☆ Tekuća pitanja  by  vina  Kairos

Autorica  ovogodišnjeg  Gastroadventskog vijenca je Anđela Kežić  iz tvrtke Ira comerc čiji maslinov vijenac nosi ime Bijela golubica.  Najljepša poruka  stanovnicima našeg grada i njihovim gostima koji dolaze upoznati našu gastronomiju, čiji najbolji ambasador je domaće maslinovo ulje.
                                

Gastroadvent 2016 4
Čevrtu adventsku svijeću na splitskoj manifestaciji Gastroadvent uz autoricu događanja nutricionisticu Olju Martinić i direktoricu TZ Splita Alijanu Vukšić upalili su novinari TV kuća.

Uvod u 4 paljenje svijeće


Predsjednica TZ Split Alijana Vukšić o manifestaciji Gastroadvent.


Vlasnik restorana Ivo Vrdsoljak o restoranu Zrno soli.


Autorica događanja nutricionistica Olja Martinić o maslini - centralnoj namirnici ovogodišnjeg gastroadventa.


Zadnju, četvrtu svijeću gastroadventskog vijenca zapalili su novinari TV kuća.


Gastroadvent 2016 4
Ove godine gastroadventski vijenac je imao posebno značenje ...

Anđela Kežić o gastroadventskom vijencu.


Gastroadvent 2016 4
Voditeljica Mariola Milardović, nutricionistica Olja Martinić i Inga Jelavić vlasnica vinarije Kairos.

Gastroadvent 2016 4
Gastroadventski stol restorana Zrno soli ...

Gastroadvent 2016 4...

Gastroadvent 2016 4
Manifestaciju Gastroadvent u Splitu  i ove godine podržavaju  Grad Split i Hrvatska turistička zajednica.

Gastroadvent 2016 4
Na stolu su bila brojna jela pripremljena s maslinama i maslinovim uljem.

Chef Matej Pačar o gastroadventskom stolu u restoranu Zrno soli.


Gastroadvent 2016 4
Kanape sendviči s namazima od maslina ...

Gastroadvent 2016 4
Kiflići punjeni maslinama.

Gastroadvent 2016 4
Pohanje punjene masline i poseban specijalitet - pohani crni rižot.

Gastroadvent 2016 4
Komiške pogače nema bez dobrih slanih srdela i maslinovog ulja, 

Gastroadvent 2016 4
a bez maslinovog ulja nema niti bakalara na bijelo.

Gastroadvent 2016 4Slastičarka restorana Zrno soli priredila je niz slastica s maslinovim uljem i posebnim dalmatinskim specijalitetom - varenikom.

Inga Jelavić iz vinarije Kairos o vareniku koji je bio sastavni dio svih slastica.


Gastroadvent 2016 4
Slastičarka restorana Zrno Soli gđa. Julija Beroš.

Gastroadvent 2016 4
Posebno mjesto na adventskom stolu imamo je želirani Martini ...

Gastroadvent 2016 4
aperitiv koji se guta i gricka, a ne pije i naravno ne može bez masline

Gastroadvent 2016 4
Autor želiranog Martinija Tonči Drlje.

Tonči Drlje iz učilišta Aspira o želiranom Martiniju.


Gastroadvent 2016 4
Za aperitive bili su zaduženi Herba Dalmatica s Rogačicom, Žutujom i Medicom i Išo s likerom od smokava, višnje i divljih jagoda,

Gastroadvent 2016 4
a za vina naravno vinarija Kairos s izvrsnim Crljenkom, Plavcem malim i kupažom Tragurion Cuvee.

Gastroadvent 2016 4
Za sve ove gastroadventske deliciji zaslužni su bili kuharice i kuhari restorana Zrno soli ...

Gastroadvent 2016 4
Oljina ženska podrška dio prvi,

Gastroadvent 2016 4
i dio drugi.

Gastroadvent 2016 4
Cvjetni uzorci Mirande i Alijane.

Gastroadvent 2016 4
Dobrila i Vedrana.

Gastroadvent 2016 4
Marija i Najda, 

Gastroadvent 2016 4
i naravno glavi čuvar golubice mira Ivica.

Gastroadvent 2016 4
Olja u društvu novinara koji su pratili ovogodišnju manifestaciju Gastroadvent.

Gastroadvent 2016 4
I na kraju idilični pogled s terase restorana Zrno soli.

Manifestaciju Gastroadvent u Splitu  podržavaju  Grad Split i Hrvatska turistička zajednica.

Gastroadvent 2016 4  Gastroadvent 2016 4