Ispis
Kategorija: Gastro reportaže
IKKER 2 26


U organizaciji Šefova kuhinja mediteranskih i europskih regija (ŠKMER), okupilo je u makarskom hotelu ‘Miramare’ deset kuharskih prvaka iz Italije, Hrvatske, Crne Gore, Slovenije, Srbije i Makedonije na petom izdanju Interregionalnog natjecanja kuhara regije – IKKER 2019. Osim natjecanja profesionalaca, na IKER-u 2019. bilo je i radionica i natjecanja kuhara amatera. Prezentaciju su imali tvrtka Centaurus i Gastro ribarnice Brač, Kali tuna i Kotanyi, a amateri su se natjecali u kuhanju telećih jetrica na venecijanski način (dolce-garbo) .


Tvrtka Centaurus i Gastro ribarnice Brač, sigurno su danas u Splitu najrespektabilniji veletrgovci i malotrgovci ribom s više od 100 zaposlenih.


Tvrtke je prezentirao jedan od suvlasnika tvrtke gosp. Toni Bartulović ...


uz promo film koji je prikazao što sve Gastro ribarnice Brač nude ...


...


Drug dio je bila gastronomska prezentacija . Kuhar Centaurusa Miro Katušić priredio je vrsne delicije s morskim namirnicama koje Centaurus i Gastro ribarnice nude. Hobotnica na salatu je bila izvrsna,


a posebno je bio zanimljiv novi ovogodišnji asortiman - dagnje koje se prodaju u vakumiranim pakiranjima u vlastitom soku, 


i burgeri od kozica i ...


ribe


slani i marinirani inčuni i kozice ...


još jedna varijanta salate od hobotnice ...


i salate od sipe.


Carpaccio od tune ...


i tartar od tune.

IKKER 2 13
Carpaccio i tartar su naravno bili od Kali tune, a Željko Neven Bremec iz ŠKMER-a je pokazao kako se pravilno tuna razrezuje.

Otvaranje kutije s Kali tunom

Prvi rez


O Kali tuni


Željko Bremec priprema


Precizni rezovi Željka Bremeca


Što sve tuna prođe od ulova do isporuke:


Precizni rez je odvojio file od kosti ...


a svi kau da je panceta najbolja.

Što se sve od tune može napraviti.



Jedan od specijaliteta koji se prži kao čips je mala bočna peraja. Ona rijetko dođe do restorana, uglavnom je pojedu ljudi zaduženi za izlov tuna.


Dok je Bremec prezentirao rasjecanje tune, mladi kuhari iz Škmera su pripremali tartar od tune ...

Početak pripreme carpaccia ...


i završni dio:



koji je na kraju završio u slasnom zalogaju.


u tartar su išli inčuni, peršin, sol, papar, kapari, maslinovo ulje, A Bremec je pripremio i par feta carpaccia kojem treba samo malo maslinovog ulja ...


i zalogaj od svježe tune je tu.


Završni dio događanja je bilo natjecanje dvije amaterske ekipe u kuhanju telećih jetrica na venecijanski način (dolce-garbo) koju je sponzorirao Pivac. Pobjedili su Kristina i Marijana  ...


koje su u svoja jetrica stavili timijana, kadulju i ružmarin. 


Pobjednički osmjeh ...


i pobjednička jetrica na venecijanski.


Vrlo blizu po broju bodova su bile ...


Jagoda i Snježana ...


koje su u svoje jelo stavili suhe smokve, masline, prošek i juneći temeljac s dalmatinskim začinima.


Rezultat nije bio ništa lošiji i žiriju je stvarno bilo teško odrediti tko je bolji. Po mom obje ekipe su pobjednici.