Grand Gourmet je međunarodno natjecanje konobara, barmena, barista i restorana, koje se događa 9. put, koje organizira udruga Šefovi kuhinja mediteranskih i europskih regija uz uz podršku Ministarstva turizma i sporta, Turističke zajednica grada Splita, Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko dalmatinske županije, općine Podstrana te brojnih partnera.

Osim natjecanja tijekom trodnevnog događanja održavaju se i različiti Master Class-ovi i radionice vezane uz ugostiteljstvo. Natjecanja su bila u kategorijama:

  • Chef’s table, nadmetanje dvočlanih timova konobara i kuhara u pripremi jela i posluživanju,
  • natjecanje konobara u sinkroniziranom posluživanju
  • natjecanje konobara u pripremi tatarskog bifteka,
  • natjecanje barista u svojim kategorijama.

Osim natjecanja održane su i brojne radionice i sudački seminari. Pokušati ćemo foto reportažom dočarati kako je bilo na Grand Gourment 2023.

IMG 4956Svečano oyvaranje Grand Gourmenta je bilo u Muzeju arheoloških spomenika ...

IMG 4948
uz gin Poetica ...

IMG 4947i maštovite koktele s njim.

IMG 4957
Uz koktele s ginom izvrsno se sljubio marinirani losos uz umak od senfa i kopra.

IMG 4971
Najcenanja su počela rano ujutro u srijedu 15.11. uz konzultacije sudaca.

IMG 4975
Kao i svake godine, posebno je zanimljivo natjecanje Chefs table. Posebno je zanimljivo natjecanje Chef’s table. Dvočlani timovi od kuhara koji osmišljava menu u četiri slijeda (juha, toplo predjelo, glavno jelo i desert) i konobara koji pripremi stol, prezentira i poslužuje jela, te ih sljubljuje s odgovarajućim vinom. Za stolom su "manekeni", uglavnom sponzori i sudionici Grand Gourmenta, a suci sa strane procjenjuju koja je ekipa najbolja. 

IMG 4979
Svečana juha od buče tima Ugostiteljske škole iz Opatije.

IMG 4982
Glavno jelo ravioli punjeni kozicama u umaku od škampa.

IMG 4990
Stručno dekantiranje vina tima Ugostiteljske škole Opatija.

IMG 4993
Treći slijed janjeći kare uz posebno pripremljene krumpire ...

IMG 4996
I na kraju desert.

IMG 4998
Mladi tim kuhar - konobar Ugostiteljske škole iz Opatije.

IMG 5019
Jedan od master classova bila je Akademija rezanja dalmatinskog pršuta, Mate Lukina i Steve Karapandže. 

IMG 5008
Vrsni majstor pršutar i slavni chef pokazali su tehnike pripreme, rezanja i 

IMG 5020
prezentacije dalmatinskog pršuta.

IMG 5028
Odmah iza ove radionice slijedio je Master Class: Sljubljivanje dalmatinskog pršuta i vina, Mate Lukina i Damira Zrne.

IMG 5033
Svi prisutni su se naučili kako tradicionalni početak  okupljanja i slavlja može postati pravi gastronomski užitak  uz precizan odabir vina.

prsut soparnik
a Nikša Ivičević Bukarea je pokazao idealno sljubljivanje soparnika i pršuta

IMG 5045
u soparnik wrapu.

IMG 5036
Grand Gourment je obilovao i radionicama namjenjenim barmenima. Jedna od njih je bio Master Class: The perfect cocktail - Stvaranje balansiranog koktela kroz četiri elementa  Daria Grabarića. Dario je naglasio da je san je svakog barmena stvarati savršene koktele, u to nema sumnje. I koliko god savršenstvo možda jest nemoguće zapravo i nije toliko daleko od mogućeg. Ovaj je masterclass vodio kroz otkrivanje četiri ključna elementa stvaranja. Četiri elementa koji čine strukturu i balans svih koktela.

IMG 5061
Naučeno znanje su demostrirali mladi koktel majstori u takmičenju pripreme koktela.

IMG 5062
Kokteli su bili i vizualno atraktivni.

IMG 5063
a mladi cocktel majstori maksimalno koncentrirani.

IMG 5066
Zanimljiva je bila i Master Class: Vinsko putovanje i sljubljivanje s najpoznatijim načinima pripreme ribe, Damir Zrno i John Wulff. 

IMG 5067
Tri sitna hladna riblja zalogaja ...

IMG 5069
i tri topla ...

IMG 5068
Damir Zrno je pokazao odabir i sljubljivanje vina ovisno o načinu pripreme i/ili termičke obrade bijele ribe.

Detaljni izvještaj s Grand Gourmenta 2023. možete pronaći na 
https://skmer.hr/wp-content/uploads/2022/08/GRAND-GOURMET-2023-izvjestaj.pdf