Bacalhau da Consoada - Tradicijonalno jelo Portugala za Badnjak

Sastojci za 6 do 8 osoba

1 kg usoljenog bakalara bez kosti izrezanog na 6 do 8 komada
60 dkg krumpira skuhanih u kori i oguljenih dok su još vrući
1 glava kupusa izrezana na 8 komada i skuhana
12 tvrdo kuhanih jaja prerezanih na pola

Umak
3 žlice maslinovog ulja po osobi
1 češanj nasjeckanog češnjaka
1 mala žličića vinskog octa po osobi (ili manje ako ljudi ne vole kiselo)

Postupak:
1. Oprati dobro bakalar i odstraniti svu sol s površine ribe. Staviti ribu u široku posudu, prekriti hladnom vodom i držati u frižideru 24 sata mjenjajući vodu nekoliko puta.
2. Izliti hladnu vodu i bakalar prekriti kipućom vodom. Pokriti i ostaviti na laganoj vatri koja će vodu održavati vrućom slijedećih 30 minuta. Izvaditi ribu, odstraniti kosti i kožu.
3. Umak se radi tako da se maslinovo ulje i češnjak zagriju u maloj tavi, makne se s vatre, doda vinski ocat i jako pjenačom miješa dok se umak ne napravi.

NAPOMENA:
Sve se priprema u zadnji trenutak, neposredno prije serviranja. Servira se odvojeno na velikom tanjuru.